Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

‘Wij moeten zelf onze producten maken’ | Zeeuws werkbezoek VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen

VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen benadrukte tijdens haar werkbezoek aan Zeeland op 4 maart het belang van de maakindustrie. Ook Eric de Ruijsscher, voorzitter VNO-NCW Zeeland, sloot daarbij aan.

‘Wij kunnen niet alleen van diensten leven, maar moeten ook zelf producten maken. De verschrikkelijke oorlog in Oekraïne toont weer onze kwetsbaarheid in crisissituaties aan. Wij, Nederland en Europa, zijn te afhankelijk van grondstoffen en producten uit andere delen van de wereld.’

Het werkbezoek aan Zeeland stond in het teken van de Zeeuwse haven- en voedselsectoren. Op het programma stonden logistiek specialist Kloosterboer/Lineage in Vlissingen en Zeelandia in Zierikzee, producent van ingrediënten voor bakkerijen. De oorlog in Oekraïne, waar beide bedrijven mee te maken hebben, en de dramatische gevolgen voor de bevolking daar maar ook het bedrijfsleven en de economie was een thema op 4 maart.

Arbeidsmigratie, robots en energie

Er kwamen nog veel andere onderwerpen aan de orde waarbij de zeer krappe arbeidsmarkt in Zeeland waarschijnlijk de meeste aandacht kreeg. Arbeidsmigratie is noodzakelijk willen ondernemers in Zeeland de vele vacatures kunnen vervullen. Maar ook verdere automatisering en robotisering moet worden ingezet om al het werk gedaan te krijgen en bedrijven nog steeds te kunnen laten groeien. Om nieuwkomers te kunnen huisvesten moet in Zeeland wel vol worden ingezet op het versnellen van de woningbouw. Er zijn veel te weinig woningen en de woningmix sluit niet aan op de vraag.

Een ander groot thema was infrastructuur. Er moet meer worden geïnvesteerd in onderhoud en aanleg van infrastructuur. Het gaat dan niet alleen over weg- en spoorverbindingen maar ook buisleidingen voor bijvoorbeeld waterstof en over het stroomnet dat nu al ondermaats is voor de huidige vraag en zeker voor toekomstige vraag naar duurzame energie. De overschakeling naar bijvoorbeeld zonne-energie in de regio wordt daardoor belemmerd.

Eric de Ruijsscher, was blij met de aandacht voor Zeeland: ‘Er zijn hier veel mooie, succesvolle bedrijven maar ook uitdagingen zoals bereikbaarheid, de energietransitie en de grensoverschrijdende arbeidsmarkt, waarvoor landelijke aandacht en inzet belangrijk is. Het bezoek van Ingrid Thijssen helpt ons weer een aantal Zeeuwse thema’s op de agenda in Den Haag te krijgen.’

Fotobijschriften:

  • Zeelandia in Zierikzee, producent van ingrediënten voor bakkerijen.
  • Veel activiteit bij Kloosterboer/Lineage op de kade waar verschillende schepen werden gelost.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement