Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Voorzitter VNO-NCW Zeeland: “Extra netruimte gevonden voor bedrijven, maar problemen Zeeuws netwerk nog lang niet op gelost”

VNO-NCW Zeeland is gematigd positief over het bericht van de netbeheerders Tennet en Stedin om meer ruimte vrij te maken op het overbelaste Zeeuwse hoogspanningsnet. De netbeheerder gaf vandaag aan 425 megawatt (MW) extra transportcapaciteit vrij te kunnen maken. Die extra ruimte is echter beperkt en maar een deel van de bedrijven die op de wachtlijst staan kan hierdoor extra stroom krijgen. De overige bedrijven op de wachtlijst en bedrijven die die zich in Zeeland willen vestigen moeten nog vijf tot elf jaar wachten op extra energie. Dit zet Zeeland op slot.

Onzekerheid trekt zware wissel op bedrijven

Die extra capaciteit is gevonden door technische ingrepen en door de inzet van flexibel regelbaar vermogen. De Zeeuwse werkgeversvoorman Eric de Ruijsscher blijft bezorgd: “Een belangrijke aanpak voor de korte termijn, maar nog onvoldoende om de hele wachtlijst weg te werken. Daarvoor is netverzwaring nodig en die laat helaas nog even op zich wachten. Die wachttijd kan tot tien jaar oplopen en dat is wel erg lang.” De Ruijsscher vervolgt: “Bovendien biedt het alleen ruimte voor bestaande gebruikers, voor nieuwe toetreders geeft dit geen zekerheid waardoor de wachtlijst weer zal groeien. En in Zeeuws-Vlaanderen en het havengebied in Vlissingen Oost moeten bedrijven sowieso blijven wachten op extra stroom. Die onzekerheid blijft een wissel trekken op het bedrijfsleven.”

Goede samenwerking

Wel prijst De Ruijsscher de handreiking van TenneT en Stedin en is hij positief over de samenwerking tussen de netbeheerders, Zeeuwse bedrijven en de provincie om gezamenlijk oplossingen te vinden in de Energieraad Zeeland. “De wil om er samen uit te komen is er echt. We werken er met elkaar keihard aan en er is gelukkig wat ruimte gevonden om wachtlijsten weg te werken. We zullen nog veel moeten bespreken, want met de gevonden ruimte is het nog lang niet opgelost.”

Stapsgewijs

TenneT en Stedin geven aan dat zij de komende weken contact opnemen met de partijen op de wachtlijst over de impact op hun aanvraag. De netbeheerders werken overal aan verzwaring van het elektriciteitsnet en verwachten de complete wachtlijst stapsgewijs in de periode 2029-2035 te kunnen wegwerken als zij de extra capaciteit op het net in gebruik nemen.

Lees hier het bericht van TenneT >>

Vragen of meer informatie?

Neem dan even contact op met Erik van Oosten, regiomanager VNO-NCW Zeeland, via oosten@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement