Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Terugblik nieuwjaarsbijeenkomst VNO-NCW Zeeland

Onder de bezielende leiding van moderator Ariane Lafort kwamen de leden van VNO-NCW Zeeland op 9 januari 2024 samen voor een boeiende nieuwjaarsbijeenkomst. Het thema van de avond was ‘De impact van Artificial Intelligence op ondernemerschap’. Daarnaast kwamen ook netcongestie en regeldruk nadrukkelijk terug.

Voorzitter Eric de Ruijsscher blikte terug op het bewogen jaar 2023. Onderwerpen als regeldruk en de impact van de verkiezingen werden hierbij besproken. Daarnaast deed hij een stevige uitspraak naar aanleiding van de netcongestie, die sinds deze zomer ook in Zeeland van kracht is:

Maak een eind aan deze praktijk

“In 2024 moet en kan netcongestie worden opgelost om in Zeeland te kunnen blijven ondernemen. Netbeheerders als Stedin hanteren een wachtlijst gebaseerd op het achterhaalde principe ‘first-come-first-serve’, ongeacht of de stroom direct nodig is of pas over tien jaar. Bedrijven die op zoek zijn naar zekerheid gaan steeds eerder hun gewenste aansluiting reserveren, met als gevolg dat er geen ruimte is voor anderen. Onze oproep richting de netbeheerder is dan ook: maak een eind aan deze praktijk en geef de beschikbare ruimte aan bedrijven die nú stroom nodig hebben en gebruik de vrijgekomen tijd om het net toekomstbestendig te maken”, aldus de Ruijsscher.

Jongensboek

Vervolgens vertelde Gilbert Gooijers, COO bij CM.com, het fascinerende verhaal achter het ontstaan van het bedrijf. Van een SMS-service voor een discotheek in Breda tot een beursgenoteerd bedrijf, met 1000 medewerkers en vestigingen over de hele wereld. Gooijers benadrukte het belang van AI in de customer journey en gaf de zaal een aantal lessen mee zoals ‘het is vaak beter om slim mee te liften op een trend, dan zelf de trendsetter te willen zijn.’

AI onmisbaar

Het Zeeuwse panel met Hans van den Boom (Boom Strategie), Rinus Ortelee (ADRZ), en Jan van de Erve (Damen) gaf inzicht in de kansen en aandachtspunten van AI vanuit de invalshoeken ethiek, arbeidsproductiviteit en veiligheid. Alle drie de panelleden hebben AI omarmd, al doet Hans van den Boom dat met een disclaimer: “AI wordt heel belangrijk voor bedrijven, maar we moeten er wel zorgvuldig mee omgaan. AI mag de mens niet overnemen.” De avond werd afgesloten met een informele receptie met buffet.

Broedplaats voor kennisdeling

De bijeenkomst liet zien dat VNO-NCW Zeeland niet alleen een platform is voor zakelijke belangenbehartiging, maar ook een broedplaats voor kennisdeling en netwerkvorming. Het was een avond van reflectie en informatie én een oproep tot blijvend ondernemerschap en het omarmen van veranderingen. We boden onze leden hiermee een inspirerende start voor het ondernemersjaar 2024. Op naar een jaar vol uitdagingen en kansen voor de Zeeuwse ondernemers!

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met Erik van Oosten, regiomanager VNO-NCW Zeeland, via oosten@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement