Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Het nieuwe voedsel komt uit… Zeeland! | Terugblik bedrijfsbezoek

Wij weten het zeker: Cargill en ENOUGH in Sas van Gent zijn hier absoluut op voorbereid. Op 18 december organiseerden we een bedrijfsbezoek voor leden van VNO-NCW Zeeland om te laten zien hoe ze dit doen. Het was een bijzondere kans om letterlijk een kijkje in de keuken te nemen waar en hoe hun indrukwekkende processen plaats vinden.

Op het terrein van Cargill in Sas van Gent opende het Schotse bedrijf ENOUGH een jaar geleden de grootste mycoproteïnefabriek in Europa. ENOUGH produceert eiwitten voor vleesvervangers uit schimmels, ook bekend als fungi food. Deze schimmels worden gevoed met suikers uit grondstoffen zoals graan, in een grootschalig fermentatieproces. Cargill, dat tarwe en maïs verwerkt, levert deze suikers voor het fermentatieproces. De reststoffen worden teruggevoerd naar de bio-ethanol-fabriek van Cargill, waardoor ENOUGH zonder reststromen kan produceren.

Toekomstbestendige voedselvoorziening

Tijdens het goed verzorgde bezoek aan de fabrieken en laboratoria konden we zien hoe ENOUGH met suikers van Cargill schimmels gebruikt om langdradige eiwitstructuren te maken die uitstekend dienen als duurzame vleesvervangers. De smaak en vorm worden elders toegevoegd, bij de klanten van ENOUGH. We kregen de kans om te proeven van een uitstekend smakende ‘kipschnitzel’, maar ook ‘hamburgers’ behoren tot de mogelijke eindproducten van deze schimmels.

Rob Cogghe, verantwoordelijke bij ENOUGH, en Leon Kalle, verantwoordelijke bij Cargill, slaagden er in om met hun inspirerende verhaal en rondleiding de aanwezige leden van VNO-NCW Zeeland enthousiast te maken over hun innovaties en producten. Met Cargill en ENOUGH heeft Zeeland een krachtige combinatie voor een duurzame en toekomstbestendige voedselvoorziening.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Kon je er niet bij zijn? Ga dan mee op herkansing!

Wegens de grote belangstelling organiseren wij op maandag 11 maart 2024 nog een bezoek aan Cargillen ENOUGH. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Wil jij erbij zijn? Stuur dan snel een bericht aan Chantal de Jonge via jonge@vnoncwbrabantzeeland.nl

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met Chantal de Jonge, projectmanager VNO-NCW Zeeland, via jonge@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement