Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Terugblik Zeeuwse Lobbybijeenkomst

‘Gas als energiebron is langer nodig voor een succesvolle energietransitie’

Een duidelijke, unaniem gedragen mening van de deelnemers aan de Zeeuwse Lobbybijeenkomst op donderdag 21 maart bij ons lid ABAB in Goes. Daar bespraken ondernemers uit onder meer de haven, de logistiek, detachering, overslag, bouw, accountancy, metaalbewerking en kinderopvang de belangenbehartiging van VNO-NCW voor het Zeeuwse vestigingsklimaat.

De aanwezige belangenbehartigers van onze vereniging, Anne Deelen, Jan van Mourik, Sem Stroosnijder en Erik van Oosten, gingen in gesprek met de ondernemers over hun inzet voor Zeeland en over de zorgen van ondernemers voor het vestigingsklimaat in de regio.

Verslechterend vestigingsklimaat

Want er zijn voldoende uitdagingen, waarbij de verlammende regeldruk, netcongestie, energieprijzen en de krapte op de arbeidsmarkt toch wel de belangrijkste zijn. Uit een recente enquête van VNO-NCW bleek dat slechts 16% (!) van de werkgevers in Zeeland ons land nog aantrekkelijk vindt om in te ondernemen. Toch zei geen van de Zeeuwen in diezelfde enquête om daarom met hun bedrijf te stoppen; in heel Nederland denkt 17% van de ondernemers wel serieus over stoppen! Onze voorzitter Eric de Ruijsscher benadrukte de zorgen die er leven over het verslechterende vestigingsklimaat: ‘De problemen in de energievoorziening, maar ook de enorme hoeveelheid regels waarmee wij hebben te maken en het chronische gebrek aan personeel, maken het ondernemers in Zeeland nu wel erg moeilijk.’

Energieke dialoog

Ondernemers in Zeeland zijn bezorgd maar zitten niet bij de pakken neer. Zij zien oplossingen die ze individueel of gezamenlijk kunnen aanpakken. Dat bleek wel tijdens de energieke dialoog tussen de belangenbehartigers en de ondernemers. Door gezamenlijk uitdagingen zoals netcongestie of krapte op de arbeidsmark aan te pakken, kunnen er oplossingen worden gevonden. Een nauwere samenwerking met onze Vlaamse buren in de Nort Sea Port regio, op bijvoorbeeld onderwerpen als arbeidsmarkt, circulaire economie en verduurzaming bedrijven, kan hierbij helpen.

Oproep aan de overheid

Wel was er een duidelijke oproep aan de overheid, de gemeenten, de provincie en het rijk, om gezamenlijk slagvaardig de achterblijvende woningbouw, de ruimte voor bedrijven, de energievoorziening en de regeldruk aan te pakken om zo het concurrentievermogen van onze regio te herstellen.

Het was een geslaagde bijeenkomst, mede dankzij de gastvrijheid van ABAB.

Vragen of meer meer informatie?

Neem dan contact op met Chantal de Jonge via jonge@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement