Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Terugblik: De eiwittransitie is nog maar net begonnen

Afgelopen dinsdag ontvingen we veertig enthousiaste ondernemers in de Jamfabriek in ’s-Hertogenbosch voor de kennissessie over eiwittransitie. De deelnemers, met vrijwel allemaal Brabantse roots, spraken met elkaar over de kansen en mogelijkheden die de overgang van dierlijke naar alternatieve eiwitten biedt, maar vooral over hun visie en de noodzaak om te verduurzamen. Veel ondernemers zijn intrinsiek gemotiveerd om aan deze omslag bij te dragen.

In de kinderschoenen

Sebastiaan Schreijen van RaboResearch Food & Agri trapte de middag af en zorgde voor de achterliggende cijfers en ontwikkelingen. In zijn verhaal temperde hij voorzichtig het beeld dat er bestaat. Alternatieve eiwitten laten een ongekende groei zien, ook in Nederland, maar van een heuse transitie lijkt nog geen sprake. De verwachting is dat in 2035 het nog steeds een nichemarkt is, maar met producten die nu nog niet bestaan. Veel gaat en staat hierin met het gedrag van de consument, die over het algemeen niet zo makkelijk verandert. Klik hier voor zijn presentatie.

Panelgesprek

De presentatie van Sebastiaan gaf genoeg voer voor een goede discussie. In het tweede deel van de bijeenkomst namen panelleden Marian Wagenmakers (Dalco), Wim de Laat (Protein Brewery), Willem Cranenbroek (ME-AT) en Joost van Boxtel (Globemilk) positie in een aantal stellingen. Stimuleren en samenwerken blijken succesfactoren. En daarbij vooral oog hebben voor de huidige jonge en toekomstige generaties, die nu al een ander consumentengedrag vertonen.

Deze kennissessie kwam tot stand in samenwerking met onze strategische partner Rabobank en de coalitie BOM (Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij), REWIN, Brainport Development, Agrifood Capital en de provincie Noord-Brabant. Deze coalitie werkt nauw samen om innovatie in de landbouw- en voedselsector aan te jagen.

Tot slot

Heb je nog vragen die je wilt stellen over dit onderwerp? Of heb je zelf een goed voorbeeld dat je wilt delen? Laat het ons weten via academy@vnoncwbrabantzeeland.nl.

08.02.2022

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement