Na twee jaar pas op de plaats maken, rekening houden met geldende coronamaatregelen en ontmoetingen online organiseren konden we op 16 maart eindelijk weer de draad oppakken met onze netwerklunches. We trapten af in Kloetinge. Thema was inclusiviteit en diversiteit: Hoe kunnen mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een bijdrage leveren aan het invullen van de inmiddels ruim 10.000 vacatures in onze provincie? Een dag later was Erik van Merrienboer, burgemeester Terneuzen, te gast bij een lunchbijeenkomst in zijn stad. Hij deelde zijn visie op wat nodig is voor een gezond Zeeuws-Vlaanderen.
De huidige krapte op de arbeidsmarkt dwingt werkgevers om door een andere bril te gaan kijken. Henk Guise, directeur van het werkleerbedrijf Orionis, gaf een interessante inleiding over hun unieke aanpak en begeleiding van kandidaten met een achterstand naar werk. Orionis deed dit al bij verschillende bedrijven waaronder het schoonmaakbedrijf Stoffels Bleijenberg.
Henk Guise: ‘Wij zien successen van onze aanpak in verschillende sectoren zoals de schoonmaak, maar ook bij productiebedrijven en in de recreatiesector. Voor de begeleiding van kandidaten hebben wij onze medewerkers speciaal opgeleid. Zij volgen betrokken mensen met een achterstand zowel tijdens de voorbereidingen op de baan alsook op de werkvloer om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken. Ook begeleiden zij bedrijven bij de opvang van kandidaten die starten met een achterstand. Werkgevers weten niet altijd dat er ook financiële regelingen mogelijk zijn bij het aannemen van mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Wij informeren hen hier graag over.’ Er volgde een levendige discussie die doorging tijdens lunch.
Burgemeester Erik van Merrienboer was een dag later te gast bij een lunchbijeenkomst in zijn stad Terneuzen. Eén dag na de gemeenteraadsverkiezingen sprak hij onder andere over bestuur en politiek in de regio. Hij deelde zijn visie op wat nodig is voor een in alle opzichten gezond Zeeuws-Vlaanderen.
Erik van Merrienboer: ‘Het gaat om ambitie. Voor de toekomst van de regio is het belangrijk dat wij heldere doelstellingen hebben die ambitie en groei uitstralen. We moeten groeien van momenteel 100.000 naar 125.000 inwoners in Zeeuws-Vlaanderen. Die zijn nodig voor het opvangen van de vergrijzing, het invullen van de vele vacatures en het in stand houden van de voorzieningen. Als je daarop inzet moeten een aantal zaken voortvarend worden aangepakt zoals woningbouw.’ Erik van Merrienboer gaf aan de verschillende uitdagingen graag samen met de ondernemers in de regio op te pakken.
Tijdens de lunch namen onze leden de gelegenheid om met de burgemeester van gedachten te wisselen over hoe we samen de regio kunnen versterken.