Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

‘Maakindustrie kan veel leren van entertainment business’ | Koen Melis | Melis Gieterijen

Koen Melis, directeur van Melis Gieterijen, werkt pas enkele jaren in het familiebedrijf opgericht door zijn opa, oom en vader. Hij komt oorspronkelijk uit de entertainment business. Jarenlang werkte hij voor Stage Entertainment van Joop van den Ende, waar hij internationale musicals en shows produceerde. Hij heeft veel gereisd en veel gezien van de wereld en is nu weer terug in Tilburg, al woont hij nog steeds in Huizen.

De kennis die hij opdeed in de entertainment industrie zet hij nu succesvol in voor het familiebedrijf en zijn startup CastLab. ‘De maakindustrie kan veel leren van de servicegerichte entertainment business.’

Kracht van de regio Midden- Brabant 

‘De kracht van de regio zit in de maakindustrie’, zegt Koen. ‘Midden-Brabant kent vele kleinere MKB- en familiebedrijven, veelal succesvol en met roots in Brabant. Dit zijn pareltjes in de regio die we moeten koesteren.’ Dat is een van de redenen dat Koen bestuurslid werd bij VNO-NCW Midden Brabant. Daarnaast is hij ook nog actief als bestuurslid van de Dutch Aluminium Association en Metaal Gieterij Bedrijven van de Koninklijke Metaalunie (landelijk)  en probeert hij de verbinding te leggen met de regio Midden Brabant. Tevens is hij, met zeven andere bedrijven en organisaties, gestart met de Castlab Proeftuin en neemt hij actief deel aan Mindlabs.

‘Midden-Brabant kent vele kleinere MKB- en familiebedrijven, veelal succesvol en met roots in Brabant. Dit zijn pareltjes in de regio die we moeten koesteren.’

Van product naar oplossing

De maakindustrie is gebaat bij het leveren van een zogenaamde full service package in de visie van Koen. Dat is even wennen voor een conventioneel maakbedrijf en betekent vaak veranderingen waar een hoop bij komt kijken. Niet alleen een product leveren, maar onderdeel zijn van de oplossing. Voor de klant van het maakbedrijf is het product immers slechts een onderdeel van zijn succes en daar moet je vol op inzetten.

Met name op kleine series, spareparts en prototypes is expertise en snelle beschikbaarheid een must en daarop richt het team de focus. Wanneer een machine stilvalt omdat een onderdeel het begeeft zit een klant niet te wachten op een, nog gebruikelijke, levertijd van vele maanden en de verplichting om veel meer onderdelen af te moeten nemen dan nodig. De klant wil dat zijn machine zo snel mogelijk weer gaat draaien. De operationele kosten zijn vaak vele malen hoger dan die van het te vervangen onderdeel. Onnodige grote voorraden zijn daarnaast niet bepaald duurzaam. Recentelijk ontving Castlab de bronzen plak bij ‘Brabant Onderneemt Circulair’.

‘In de maakindustrie kan dit veel efficiënter, duurzamer en beter. Zolang we alleen in de waan van de dag leven komen we niet vooruit. Door samen te werken, het goede van vroeger te behouden en te combineren met het mooie van het digitale tijdperk kunnen we dat realiseren.’ Vanuit die visie is vanuit Melis Gieterijen de start-up CastLab ontstaan. ‘Via CastLab kunnen we door de inzet van digitale technieken metalen prototypen, verouderde onderdelen, reserveonderdelen of kleine series al binnen 10 werkdagen leveren.’

‘We hebben een servicemodel opgezet waar we het probleem van een klant oplossen van A tot Z. Eigenlijk het servicemodel van de entertainmentindustrie: bezoekers willen een avondje vermaak. De voorstelling is een middel om dat vermaak te bieden, maar je krijgt zoveel meer… de rode loper wordt letterlijk en figuurlijk uitgerold.

Even detoxen

Met de hond wandelen, bootje varen, de kroeg in en muziek luisteren dat is voor Koen pure ontspanning. Op weg naar kantoor, vanuit zijn woonplaats Huizen, naar Tilburg en s ’avonds weer terug, de dag doornemen, even bellen. ‘Even detoxen’, noemt hij dat. Ook het bourgondische leven spreekt Koen aan, hij houdt van lekker eten en drinken. Zeker als een van zijn drie kinderen Meraud (ze studeert aan de Cas Spijkers Academie) een 3 sterren diner voorzet. En straks, als hij er weer wat meer tijd voor maakt , zou hij dolgraag weer zijn camera ter hand nemen; zijn passie voor de fotografie is nog lang niet weggeëbd.

Bestuurders in de spotlight 

In onze reeks Bestuurders in de spotlight laten we je graag kennismaken met de bestuursleden van VNO-NCW Brabant Zeeland door de regio’s heen. Dit zijn stuk voor stuk gedreven ondernemers en directeuren die naast hun bedrijf ook voor het algemene ondernemersbelang opkomen via hun actieve rol binnen onze vereniging.

Ben je nieuwsgierig naar wat onze vereniging voor jou en jouw bedrijf kan betekenen? Wil je graag een keer vrijblijvend deelnemen aan een (online) bijeenkomst? Neem dan rechtstreeks contact op met Marloes Rijken via rijken@vnoncwbrabantzeeland.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement