Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

‘Duurzaamheid zit in mijn DNA’ | Ralph Dansen | FDarchitecten

Aan het woord is Ralph Dansen, echtgenoot, vader van 2 kinderen en architect in hart en nieren bij FDarchitecten, waar circulair ontwerpen met oog op de toekomst voorop staat. Daarnaast is hij sinds 2020 bestuurslid van VNO-NCW Midden Brabant.

Vanaf zijn 15e werkt Ralph al in de zaak in De Moer, waarvan zijn vader de grondlegger is. Hij startte er als vakantiekracht en is nu ruim 14 jaar architect/directeur. Een echt familiebedrijf waar vader nog actief is in de zaak en zijn moeder nog ondersteunend is in de administratie. Sinds kort is ook broer Marvin gehuisvest in het kantoorpand met zijn bedrijf FH taxaties. De dienstverlening van beide bedrijven aan hun zakelijke klanten is aanvullend en versterkt elkaar.

De gezamenlijke lunch is vaste prik: ‘Dan stappen we het kantoor even uit en lunchen we bij mijn ouders thuis waar mijn broer en ik zijn geboren. Zo hecht is de familieband.’

Duurzaamheid in DNA

Duurzaam wonen en werken zit in zijn DNA. ’Mijn vader heeft 40 jaar geleden het kantoorpand met woonhuis ontworpen waarin wij nu nog steeds werken. Hij was zijn tijd toen ver vooruit op het gebied van energiezuinigheid en ontwerpen met de natuur. Denk aan dubbele beglazing, een groen dak, hemelwaterinfiltratie , extra isolatie en zonnepanelen. Zelfs de bomen zijn onderdeel van het ontwerp, omdat die zorgen voor natuurlijke schaduw.’

Ralph heeft deze ontwerpfilosofie van zijn vader overgenomen en uitgebreid. ‘Ik wil de wereld een stukje beter doorgeven aan mijn kinderen. Dat zie ik als mijn taak.’ Hij geeft zelf graag het goede voorbeeld. Een van de manieren is de fiets te pakken naar het werk. Hij fietst daarom minimaal 1 dag in de week vanuit Breda, waar hij woont, naar het kantoor in de Moer.

'Ik wil de wereld een stukje beter doorgeven aan mijn kinderen. Dat zie ik als mijn taak.’

Zoveel meer mogelijk 

Ook in hun dagelijkse werk proberen Ralph en zijn collega’s altijd rekening te houden met het milieu en de natuur te respecteren. ‘De wereld is kwetsbaar. Om de aarde gezond en leefbaar te houden voor onszelf en voor dieren en planten, staan we voor een behoorlijke uitdaging. En er is zoveel meer mogelijk op het gebied van materiaalgebruik en energiebesparing. We moeten er de tijd gewoon voor nemen.’ Waar het kan besparen ze dus energie en werken duurzaam. Dit zie je terug in de ontwerpvoorstellen aan hun klanten. De wijze waarop ze bouwregels toepassen, hoe ze omgaan met klimaatadaptatie en zo efficiënt mogelijk bedrijfsprocessen een huisvestiging geven. ’Voor de uiteindelijke bouw van een ontwerp stellen we het liefst biobased materialen voor. Denk bijvoorbeeld aan de producten van Isovlas uit Oisterwijk. Zij produceren bouwisolatie op basis van vlas, een natuurproduct.’

Ralph Dansen Volhoudbaar Sysyteem

Ondernemerskracht Midden-Brabant

Ralph ziet de ondernemerskracht van Midden-Brabant. Een regio waar jonge ondernemers de ruimte krijgen om samen te werken met elkaar en de overheid, waar plannen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden als men wil en kan, juist ook op het gebied van verduurzaming en de energietransitie. Die kracht zit echt in samenwerking.

‘De regio is prachtig. Soms zien we dat niet en gaan we voorbij aan de prachtige natuur. Ik fiets graag in de Loonse en Drunense Duinen, maar Huis ter Heide is mijn favoriet. Ook hier zie je de slimme inzet en gebruik maken van de mogelijkheden van de natuur terug. Neem bijvoorbeeld de Schotse hooglanders, die helpen het gebied open te houden, zodat de vennen niet dichtgroeien. De hooglanders eten namelijk wilgen en grassen en dragen zo op een natuurlijke wijze bij aan het ecosysteem.’

Dansen en zeilen

Ralph vertelt ook graag over zijn andere passie: zeilen! Hij is heeft zeilen pas laat ontdekt en wil dat graag zijn beide jongens leren. ’Het is zó genieten op het water! Ze hebben nu hun zwemdiploma en kunnen nu samen echt gaan zeilen.’ En wat collega’s of mede bestuursleden wellicht nog niet weten: hij is ook een fervent danser. Of het nou gaat om een opening of de eerste dans tijdens een feestje, Ralph betreedt met veel plezier als eerste de dansvloer!

Meer te weten komen over Ralph Dansen en zijn bedrijf? Klik hier >>

Over Bestuurders in de spotlight

In onze reeks Bestuurders in de spotlight laten we je graag kennismaken met de bestuursleden van VNO-NCW Brabant Zeeland door de regio’s heen. Dit zijn stuk voor stuk gedreven ondernemers en directeuren die naast hun bedrijf ook voor het algemene ondernemersbelang opkomen via hun actieve rol binnen onze vereniging.

Ben je nieuwsgierig naar wat onze vereniging voor jou en jouw bedrijf kan betekenen? Wil je graag een keer vrijblijvend deelnemen aan een (online) bijeenkomst? Neem dan rechtstreeks contact op met Marloes Rijken, regiomanager VNO-NCW Midden-Brabant, via middenbrabant@vnoncwbrabantzeeland.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement