Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

‘Mijn vader leerde mij: we moeten met boeren nuchterheid naar deze coronaperiode kijken’

2020. Het is lente, het weer knapt langzaam op en de zon laat zich steeds meer zien. Toch is er in het hoofd van onderneemster Kristel Groenenboom vooral sprake van stress. De eerste coronalockdown heeft er flink ingehakt bij haar bedrijf dat gespecialiseerd is in gemodificeerde containers. De voor haar belangrijke festival- en evenementenbranche is compleet ingestort. Weg omzet en welkom onzekere toekomst. Tot Kristel weer eens langsgaat bij haar vader. 

Kristel Groenenboom, bestuurslid VNO-NCW West-Brabant Amerstreek 

Cees Groenenboom. De founding father van haar bedrijf Container Service C. Groenenboom maar vooral een échte boer. Al generaties zit de familie in de akkerbouw met een boerderij in de omgeving van Ridderkerk. Cees zet Kristel aan het denken met zijn boerenwijsheid: “Niet elk jaar is een topjaar en als deze oogst mislukt zal de volgende ongetwijfeld wél lukken. Het is niet het einde van de wereld, er komen betere tijden aan”.

Knop om

Vanaf dat moment zet Kristel de knop om. Dit jaar zijn haar ‘aardappels’ mislukt maar volgend jaar zijn er nieuwe kansen. Kristel: “Ondernemers zijn echte control freaks. We kunnen echt wat leren van onze boeren. Ze accepteren dat ze niet alles onder controle hebben. Het weer kan tegenzitten, de markt kan tegenvallen of een ziekte kan je planten kapot maken. Maar er komt altijd een nieuwe kans. We moeten met boerennuchterheid naar deze coronaperiode kijken.”

De focus gaat op het voorbereiden van de nieuwe oogst. Haar bedrijf moet klaar zijn voor de toekomst. Dus ja, die nieuwbouwplannen inclusief hypermoderne spuiterij met robotstraler komt er gewoon en de digitalisering van urenregistratie wordt juist nu ingezet. Ze vindt rust in haar hoofd en kijkt met haar hele bedrijf opnieuw naar haar producten en processen.

Containerzwembad

En zo ontstaat er opeens een mooie kans: het containerzwembad. Mensen zijn door corona meer thuis en zoeken naar manieren om het daar leuk te maken. Een regulier zwembad in de tuin is echter duur en moeilijk. Het containerzwembad biedt uitkomst en blijkt een waar succes. Inmiddels is de tweede generatie op komst voor de zomer van 2021. Kristel zegt erbij: “Voorheen waren we hier nooit aan begonnen. Lastig die consument. Teveel risico. Nu doen en durven we het gelukkig wel”.

Sparren en kennis delen

In het wel en wee van het ondernemerschap is VNO-NCW Brabant Zeeland voor Kristel vooral een plek om andere ondernemers te leren kennen. Het netwerk biedt haar de perfecte gelegenheid om te sparren en kennis te delen met mensen met dezelfde uitdagingen. Haar telefoon barst dankzij de vereniging van contacten die ze kan inzetten als ze tegen dingen aanloopt of gewoon een idee tegen een andere ondernemer wil aanhouden.

Daarnaast ziet ze hoe belangrijk het is om als ondernemers samen op te trekken naar overheden. De Bromtol is een bekend fenomeen in Oosterhout en omgeving. Een draak van een rotonde met veel files en ongelukken. Dankzij de inzet van VNO-NCW is de Bromtol eindelijk op de schop en zijn de problemen tegen de zomer definitief verleden tijd.


In onze reeks Bestuurders in de spotlight laten we je graag kennismaken met de bestuurders van VNO-NCW Brabant Zeeland door de regio’s heen. Dit zijn stuk voor stuk gedreven ondernemers die naast hun bedrijf ook voor het algemene ondernemersbelang opkomen via hun actieve rol binnen onze vereniging.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement