Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Maak meer werk van water

‘Vanuit mijn achtergrond met afvalwater word ik binnen het bestuur aangesproken op het aandachtsgebied Milieu. Maar mijn kennis zit toch met name op het thema Water. Milieu is een veel breder thema, denk maar aan CO2, PFAS, PAS, stikstof…. Tegelijkertijd ben ik van mening dat water hierin een veel grotere rol toebedeeld zou moeten krijgen: water is een schaars goed. Tijdens mijn internationale reizen zie ik van dichtbij dat voldoende water lang niet overal vanzelfsprekend is.’

Eduard van Antwerpen, bestuurslid VNO-NCW Zeeland

Aan het woord is bestuurslid Eduard van Antwerpen (1969): “Ik maak mij echt zorgen over het klimaat. Droogte en watertekorten worden de komende jaren echt een wereldwijd probleem. Ook in West-Europa zien we steeds sterker en vaker dat het klimaat verandert: te veel of te weinig water, daar zullen we op korte termijn echt meer aandacht aan moeten gaan geven. Ook voor Zeeland is dit bij uitstek een relevant thema.

Een rugzak vol ups en downs

Maar laat ik me verder voorstellen: Ik ben geboren in Nieuwdorp en opgegroeid op Zuid-Beveland. Samen met Bianca en onze twee kinderen woon ik in de Zak van Zuid-Beveland, een mooie omgeving met prachtige polders en dijken. Ik ben mede-eigenaar van VAM WaterTech BV, een bedrijf wat waterzuiveringen ontwikkelt en wereldwijd levert aan de agro-foodsector. Vanwege mijn roots heb ik veel kennis van deze sector. We hebben grote internationale klanten, o.a. in de frietindustrie, maar ook de kleinere foodproductenverwerkers weten ons te vinden. Ik heb een werktuigbouwkundige achtergrond maar ben door ervaring inmiddels ook goed thuis in procestechniek, chemie en elektrotechniek.

25 jaar terug begon ik als eenpitter. In 2009 namen we Franken Machines over, 100% dochter van VAM WaterTech. Franken levert wereldwijd machines aan de schaal en schelpdiersector. Beide bedrijven zijn gevestigd in Borssele, op een mooie groeilocatie. We hebben inmiddels zo’n 50 medewerkers in dienst. Ik ben verantwoordelijk voor de verkoop, waarvoor ik veel internationale reizen maak. Maar ik ben ook graag betrokken bij productontwikkeling, ik blijf toch een techneut… Zoals veel ondernemers heb ook ik de nodige ups en downs meegemaakt. Allemaal erg leerzaam en een hele rugzak vol.

Met elkaar zaken voor elkaar krijgen

De dagen en weken zijn vaak te kort maar toch probeer ik ook nog tijd vrij te maken voor het bestuurswerk. Naast bestuurslid van VNO-NCW Zeeland ben ik voorzitter van het lokale wielercomité en actief in de plaatselijke voetbalvereniging. Ik vind het mooi om te zien dat deze activiteiten veel mensen vermaken. Daarnaast verhogen ze de leefbaarheid in de kleine kernen. Het leven in kleine dorpjes heeft wellicht z’n beperkingen maar ik vind het toch ook wel heel mooi als je met elkaar zaken voor elkaar krijgt.

Wies Saman, voormalig secretaris van VNO-NCW Zeeland, vroeg mij destijds om lid te worden van, toen nog, BZW. Omdat hij een afvaardiging uit het mkb in het bestuur wilde hebben, bood hij mij daarna een bestuursfunctie aan. Het grootbedrijf is van oudsher goed vertegenwoordigd, dan is het goed om ook de inzichten van een wat kleiner bedrijf mee te nemen. Voor mij was deze rol helemaal nieuw en leerzaam. Bij mijn aantreden was Zeeland nog verdeeld in twee besturen. Nu werken we voor de hele provincie. Ik vind het mooi om te zien dat we een gezamenlijke drijfveer hebben: ieder bestuurslid zet zich in voor het algemeen belang, ondanks de vaak drukke agenda’s.

Sterk ondernemersgeluid

Ik zou graag zien dat bedrijven die nu nog geen lid zijn alsnog besluiten om lid te worden. Ik roep die ondernemers dan ook op om contact op te nemen met het secretariaat van onze vereniging. Naast (online) bijeenkomsten en kennisoverdracht zijn we er ook om een sterk ondernemersgeluid te laten horen aan de diverse overlegtafels. Een aansprekend voorbeeld van een succesvolle Zeeuwse lobby? De stervariant Drie Klauwen die zorgt voor de aansluiting van de Sloeweg op de Westerscheldetunnelweg en Bernhardweg (N62/N254). Die kennen alle Zeeuwen wel! Tegen onze leden wil ik zeggen: probeer elkaar te vinden, samen kunnen we nog veel meer en zijn we sterk.

Daarnaast pleit ik voor meer samenwerking tussen diverse Zeeuwse clubs en samenwerkingsverbanden. Wellicht kunnen deze opgaan in een groter geheel waardoor we met elkaar meer waarde kunnen creëren. Ook op gemeentelijk en provinciaal niveau zou misschien ook nog meer samen opgetrokken kunnen worden. Er wordt al veel samengewerkt, maar dit kan nog beter denk ik. Samen zetten we Zeeland positief in de zon!”

Meer te weten komen over Eduard van Antwerpen en zijn bedrijf VAM Watertech? Klik hier

In onze reeks Bestuurders in de spotlight laten we je graag kennismaken met de bestuurders van VNO-NCW Brabant Zeeland door de regio’s heen. Dit zijn stuk voor stuk gedreven ondernemers die naast hun bedrijf ook voor het algemene ondernemersbelang opkomen via hun actieve rol binnen onze vereniging.

Ben je nieuwsgierig naar wat onze vereniging voor jou en jouw bedrijf kan betekenen? Wil je graag een keer vrijblijvend deelnemen aan een (online) bijeenkomst? Neem dan rechtstreeks contact op Chantal de Jonge, jonge@vnocnwbrabantzeeland.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement