Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Kan ik mijn werknemer in deze lockdown verbieden op vakantie te gaan?

Nederland zit in lockdown tot ten minste 19 januari 2021. Tot medio maart geldt het dringende advies niet op reis te gaan. Kan ik mijn werknemer verbieden met vakantie te gaan?

Nee, dat kan niet. Uw werknemer is zelf verantwoordelijk voor het al dan niet in acht nemen van de maatregelen. Uiteraard kunt u als werkgever de werknemer wel met klem afraden om met vakantie te gaan. Reist uw werknemer, ondanks het overheidsadvies en ondanks dat u hem daar eveneens op heeft gewezen, tóch af naar een oranje of rood gemarkeerd gebied? Dan kan dat consequenties hebben voor zijn aanspraak op loon als hij bij terugkomst in quarantaine moet.

Kunnen de werkzaamheden niet (volledig) vanuit huis verricht worden? Dan kunt u als werkgever aangeven dat de werknemer niet kan werken door zijn of haar eigen besluit af te reizen naar het buitenland en dat daarmee sprake is van een omstandigheid die voor rekening van de werknemer komt. Daartoe hoeft u geen loon door te betalen.

Let op: dit geldt alleen als uw werknemer niet ziek is. In geval van ziekte geldt alleen geen loonbetalingsplicht als de ziekte is veroorzaakt door opzet of bewust roekeloos handelen van de werknemer. Daarvan zal zelfs in dit geval geen sprake zijn.

Onze kennispartner ABAB Legal behandelt wekelijks een vraag van een ondernemer in juridisch perspectief. Bijvoorbeeld: Welke aandachtspunten zijn van belang bij het reorganiseren van personeel? Welke spelregels gelden bij het beschermen van intellectueel eigendom? En tips om de curator slim af te zijn bij een (aankomend) faillissement.

Heb jij een vraag voor ABAB Legal? Mail deze dan naar communicatie@vnoncwbrabantzeeland.nl. En volg ons via LinkedIn voor de wekelijkse vraag en het antwoord. Daar kun je trouwens ook eenvoudig jouw vraag via een reactie achterlaten.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement