Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Ondernemersvraag: Moet ik het verbod op nevenwerkzaamheden definitief uit mijn arbeidsvoorwaarden schrappen? | ABAB Legal

Op 1 augustus 2022 treedt de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking. U mag uw werknemer dan bijvoorbeeld niet meer verbieden om buiten zijn werkrooster voor een andere werkgever werkzaam te zijn. Dit is alleen anders als u ‘objectieve gronden’ kunt aanvoeren waarom dit toch verboden moet zijn. Ontbreken die gronden, dan is een dergelijk beding in de arbeidsovereenkomst nietig. Moet ik nu het verbod op nevenwerkzaamheden definitief uit mijn arbeidsovereenkomsten schrappen?

Nee, dat is niet nodig. De objectieve gronden hoeven niet op voorhand al duidelijk te zijn of te worden benoemd. Zodra een discussie ontstaat, kunt u de gronden nog opvoeren. Een standaard verbod op nevenwerkzaamheden kan dus nog gewoon in de arbeidsovereenkomst worden opgenomen. Wees u er wel van bewust dat het beding direct zijn werking verliest als er geen objectieve gronden zijn waarom uw werknemer die werkzaamheden voor een andere werkgever niet zou kunnen verrichten. Het is daarmee wel zeker de moeite waard om over de binnen uw onderneming of ten aanzien van specifieke werknemers mogelijk aanwezige gronden na te denken.

Heb jij ook een vraag in jurdisch perspectief? Mail deze dan naar communicatie@vnoncwbrabantzeeland.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement