Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Kunnen mijn werknemers straks structureel thuiswerken afdwingen?

In principe kan een werknemer, na een dienstverband van een halfjaar, een verzoek indienen tot wijziging van de werklocatie (naar bijvoorbeeld zijn thuiswerkplek). Als werkgever moet u dit verzoek in overweging nemen. U bent echter niet verplicht in te stemmen. Een afwijzing van het verzoek moet wel gemotiveerd worden. De aard van de specifieke functie óf het beleid binnen uw onderneming kunnen argumenten zijn.

Nu de meeste werknemers al maanden thuiswerken, valt toch niet vol te houden dat dit nadien niet is toegestaan?

Niet persé. De huidige omstandigheden zijn uitzonderlijk en vragen vergaande aanpassingen van u als werkgever en uw werknemers. Dat hoeft niet te betekenen dat u in “normale” omstandigheden geen andere afweging kunt maken. Communiceer in ieder geval dat het huidige thuiswerkbeleid is ingegeven door zeer uitzonderlijke omstandigheden en het daarmee corresponderende dringende overheidsadvies. Geef daarbij ook duidelijk aan dat dit beleid van tijdelijke aard is en dat uw werknemers, zodra dit weer verantwoord is, weer op kantoor  moeten verschijnen.

Een verzoek na afloop van de coronacrisis kan in dat geval op “reguliere” argumenten worden afgewezen, zonder dat uw werknemers daarbij rechten zouden moeten kunnen ontlenen aan de huidige periode van thuiswerken. Let er overigens goed op dat een verzoek uiterlijk twee maanden voor de door de werknemer beoogde ingangsdatum moet zijn gedaan en dat u uiterlijk een maand voor die datum een beslissing moet hebben genomen. Beslist u niet (of te laat)? Dan staat de verzochte wijziging vast.

Onze kennispartner ABAB Legal behandelt wekelijks een vraag van een ondernemer in juridisch perspectief. Bijvoorbeeld: Welke aandachtspunten zijn van belang bij het reorganiseren van personeel? Welke spelregels gelden bij het beschermen van intellectueel eigendom? En tips om de curator slim af te zijn bij een (aankomend) faillissement.

Heb jij een vraag voor ABAB Legal? Mail deze dan naar communicatie@vnoncwbrabantzeeland.nl. En volg ons via LinkedIn voor de wekelijkse vraag en het antwoord. Daar kun je trouwens ook eenvoudig jouw vraag via een reactie achterlaten.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement