Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Mag ik mijn werknemers verplichten een mondkapje te dragen op de werkvloer?

In hoofdlijnen, ja! Het verplichten van werknemers om op de werkvloer een mondkapje te dragen, vanwege corona, valt onder het algemeen instructierecht van u als werkgever.

Dit algemene instructierecht houdt in dat u voorschriften mag stellen voor het verrichten van arbeid die de goede orde van de onderneming bevorderen. Uiteraard wel binnen de grenzen van redelijkheid. De kantonrechter Utrecht oordeelde onlangs dat de coronapandemie een mondkapjesplicht redelijk maakt. Als werkgever draagt u zorg voor een gezonde en veilige werkomgeving. Daarnaast is het belangrijk dat u als werkgever ziekte-uitval en loondoorbetaling weet te voorkomen.

Hoewel over de effectiviteit van mondkapjes wordt getwist, is het een maatschappelijk aanvaard middel. De inbreuk op de persoonlijke levenssfeer die deze verplichting voor uw werknemer met zich meebrengt, is gelet op de huidige omstandigheden gerechtvaardigd. Een werknemer die weigert (en blijft weigeren) aan deze verplichting gehoor te geven, verspeelt daarmee zijn aanspraak op loon.

Onze kennispartner ABAB Legal behandelt wekelijks een vraag van een ondernemer in juridisch perspectief. Bijvoorbeeld: Welke aandachtspunten zijn van belang bij het reorganiseren van personeel? Welke spelregels gelden bij het beschermen van intellectueel eigendom? En tips om de curator slim af te zijn bij een (aankomend) faillissement.

Heb jij een vraag voor ABAB Legal? Mail deze dan naar communicatie@vnoncwbrabantzeeland.nl. En volg ons via LinkedIn voor de wekelijkse vraag en het antwoord. Daar kun je trouwens ook eenvoudig jouw vraag via een reactie achterlaten.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement