Als werkgever bent u verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving. Onderdeel daarvan is in de huidige tijd ook dat u maatregelen moet nemen om de verspreiding en kans op besmetting met corona te voorkomen. Vanuit die gedachte lijkt het logisch om een hoestende werknemer naar een teststraat te sturen. Een dergelijk verzoek kunt u dan ook zeker aan uw werknemer doen.
De werknemer is echter niet verplicht daaraan gehoor te geven. U kunt de werknemer niet dwingen. De grondrechten op privacy en lichamelijke integriteit prevaleren in dit geval. Wél kan u een werknemer met symptomen de toegang tot het werk ontzeggen, totdat ofwel alsnog een testuitslag bekend is, ofwel de incubatietijd is verstreken.
Als uw werknemer zijn werkzaamheden vanuit huis kan verrichten, geldt in dat geval een loondoorbetalingsplicht. Als de werkzaamheden niet vanuit huis kunnen worden verricht, ligt dat mogelijk anders. Door zijn weigering een test te ondergaan, verlengt de werknemer de periode van onzekerheid en de onmogelijkheid tot werk (tien dagen quarantaine versus een mogelijk negatieve uitslag nog dezelfde dag). De werknemer heeft weliswaar het recht een test te weigeren, maar dit kan wel gevolgen hebben voor zijn aanspraken op loon over de langere periode dat hij thuis zit. In dat geval is bijvoorbeeld opnemen van verlof een mogelijkheid.
Onze kennispartner ABAB Legal behandelt wekelijks een vraag van een ondernemer in juridisch perspectief. Bijvoorbeeld: Welke aandachtspunten zijn van belang bij het reorganiseren van personeel? Welke spelregels gelden bij het beschermen van intellectueel eigendom? En tips om de curator slim af te zijn bij een (aankomend) faillissement.
Heb jij een vraag voor ABAB Legal? Mail deze dan naar communicatie@vnoncwbrabantzeeland.nl. En volg ons via LinkedIn voor de wekelijkse vraag en het antwoord. Daar kun je trouwens ook eenvoudig jouw vraag via een reactie achterlaten.