Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Ondernemersvraag: Mijn werknemer moet bij terugkomst van vakantie in quarantaine. Ben ik verplicht zijn loon door te betalen?

Vermoedelijk niet. Niet alleen vakantie naar een zeer hoog risicogebied, maar ook een vakantie in een gebied dat tijdens de vakantie wordt gekwalificeerd als hoog risicogebied, kan tot een quarantaineplicht bij terugkomst leiden. Ook is het denkbaar dat uw werknemer die in een ‘geel’ gebied op vakantie is geweest, maar door een positieve coronatest geweigerd is op de terugvlucht en/of in het vakantieland in quarantaine moet.

Het afgelopen jaar is gebleken dat de coronasituatie, de maatregelen en daarmee ook de reisadviezen en quarantaineverplichtingen, nogal eens aan verandering onderhevig zijn. U kunt van uw werknemer verwachten dat hij daar rekening mee houdt én daarbij dus ook incalculeert dat er –ook als het voor vertrek nog niet het geval is – tijdens zijn vakantie een quarantaineplicht ontstaat. Kan uw werknemer niet vanuit huis of het vakantieland werken? Dan betekent dit dat hij zijn werkzaamheden niet kan verrichten. Uw werknemer weet dit op voorhand en daarom is een dergelijke situatie inmiddels ook een risico om rekening mee te houden. Door u als werkgever valt dan ook goed vol te houden dat uw werknemer die door quarantaine na vakantie (of verlate terugkeer wegens quarantaine op het vakantieadres) niet kan werken, geen aanspraak heeft op loon. Een uiteindelijk oordeel is aan de rechter, maar heldere communicatie over verwachtingen én mogelijke consequenties, kunnen dit argument ondersteunen.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement