Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

VNO-NCW Eindhoven vraagt om een hardheidsclausule in de Zero-emissieplannen van de gemeente

Met de plannen voor invoering van een zero-emissie zone in de binnenstad loopt de gemeente Eindhoven te hard van stapel. Daardoor dreigen bedrijven en instellingen met ingang van 2022 voor een onmogelijke opgave te staan. VNO-NCW Eindhoven vraagt de Raad daarom met klem de plannen van een hardheidsclause te voorzien, om de scherpe randjes er vanaf te halen. Eindhoven volgt hiermee de lijn van andere grote gemeenten, zoals Rotterdam.

De gemeente Eindhoven werkt hard aan haar duurzaamheidsambities. Onderdeel hiervan is het aanscherpen van de milieuzones en het invoeren van de Zero-emissiezones met als stip op de horizon: Nul-emissie binnen de Ring voor alle voertuigen in 2030. De gemeente stelde hiervoor een stappenplan op. Vanaf 2022 mag het vrachtverkeer enkel nog vanaf emissieklasse 6 het centrum bevoorraden. Vanaf 2025 mag de bevoorrading enkel nog met voertuigen die geen enkele emissie uitstoten en dus elektrisch zijn. Vanaf 2030 moeten ook alle persoonsvoertuigen elektrisch zijn.

Te snel vooruitlopen

De ondernemingsvereniging onderschrijft de ambitie die de gemeente stelt. Verbetering van het leefklimaat in de binnenstad komt ook het ondernemersklimaat ten goede. ‘Maar we moeten ook realistisch zijn’, zegt Rik Derksen, belangenbehartiger bij VNO-NCW Brabant Zeeland. ‘Kunnen we van ondernemers verwachten dat zij in 2022 een duurzamere vrachtwagen of bestelwagen kopen en in 2025 weer? Ik denk het niet.’ Henk Nota, Directeur van Vrijdag Premium Printing, gelokaliseerd binnen de Ring, gelooft ook van niet: ‘Wij zijn een internationale koploper op het gebied van verpakkingen met veel buitenlandse afnemers. De gemeente dwingt ons met dit beleid een internationale logistieke keten aan te passen, waar je eigenlijk op nationaal, dan wel Europees niveau afspraken moet maken.’ De gemeente Eindhoven is dan ook voorloper bij de invoering van de Zero-emissie zone. Landelijke afspraken zijn nog in de maak, maar Eindhoven wil hierop vooruit lopen.

Daarom roept het Eindhovense bedrijfsleven op om een hardheidsclausule aan te vullen. Een clausule die ondernemers de mogelijkheid geeft om als nog de duurzaamheidsambities te halen, maar dit wel betaalbaar houdt.

Heb je vragen over dit persbericht, neem dan contact op met Rik Derksen, belangenbehartiger VNO-NCW Brabant Zeeland via derksen@vnoncwbrabantzeeland.nl.

16.09.2020

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement