Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Invoering zero-emissie zones: stand van zaken en oproep aan ondernemers

De invoering van de zero-emissie zones voor de stadslogistiek komt steeds dichterbij. Vanaf 1 januari 2025 voeren de gemeenten Eindhoven en Tilburg de zero-emissie zone in, de gemeente ’s-Hertogenbosch volgt met de invoering vanaf 1 maart datzelfde jaar. VNO-NCW Brabant Zeeland onderschrijft het belang van schonere (stads)logistiek en betere luchtkwaliteit in binnensteden. De huidige omstandigheden waaronder de zero-emissie zones voor de stadslogistiek worden ingevoerd baren ons echter grote zorgen en roept de vraag op in hoeverre de invoering vanaf komend jaar haalbaar is.

Onze grootste zorgen richten zich op het ontbreken van een dekkende laadinfrastructuur (mede veroorzaakt door netcongestie), het vervallen van de gedoogregeling vrijstelling c-rijbewijzen en het uitblijven van het Centraal Loket Ontheffingen. De komende tijd brengen wij onze zorgen onder de aandacht bij de gemeenten.

Laadinfrastructuur en netcongestie

Voor de invoering van de aanstaande zero-emissie zones is een dekkende laadinfrastructuur voor de gebruiker van elektrische voertuigen voor stadslogistiek absoluut noodzakelijk. Een groot obstakel binnen de elektrificatie van het wagenpark is het ontbreken van een dekkende laadinfrastructuur, onder andere door de ontstane problemen door netcongestie en het niet kunnen verkrijgen van een aansluiting.  Dit is een grote zorg omdat het niet kunnen verkrijgen van een aansluiting op het elektriciteitsnet geen grond vormt voor het verkrijgen van een vrijstelling en/of ontheffing bij het centraal loket zero-emissie zones.

Verlenging gedoogregeling C-rijbewijzen

De huidige gedoogregeling voor het besturen van een zwaardere elektrische bestelauto met een B-rijbewijs komt te vervallen per 1 juli dit jaar. Een grote zorg voor ondernemers die hebben geïnvesteerd in elektrische voertuigen, maar hier straks zonder C-rijbewijs geen gebruik van kunnen maken. Paul Teeuwen, belangenbehartiger infrastructuur en ruimte, schreef hierover een column in Brabant Business Magazine (editie april 2024).

Centraal Loket Ontheffingen

De onduidelijkheid over het Centraal Loket Ontheffingen zorgt voor zorgen onder onze achterban. Naar verwachting is het loket in juli 2024 pas gereed. Voor ondernemers die zich voorbereiden is dit te laat. Gemeenten werken met een uniforme set aan eisen, ontheffingen en vrijstellingen. Wij begrijpen de noodzaak van uniform beleid, echter moet het voor gemeenten wel mogelijk zijn om op lokaal niveau uitzonderingen te maken voor vrijstellingen en/of ontheffingen. Daarnaast dient een tekortschietende laadinfrastructuur als ontheffingsgrond te worden aangemerkt.

Oproep aan ondernemers

Graag komen wij met bedrijven uit onze achterban in contact die zich voorbereiden op de zero-emissie zones. Wat zijn de gevolgen voor jouw bedrijf en hoe kijk je aan tegen de invoering van zero-emissie zones? Deel jouw ervaring met Paul Teeuwen, belangenbehartiger infrastructuur en ruimte, via teeuwen@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement