Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

VNO-NCW Brainport stelt visiedocument op voor extra bedrijventerreinen in de regio

Afgelopen maanden voerde VNO-NCW Brainport veelvuldig gesprekken met de MRE-gemeenten over meer ruimte voor bedrijven in de Brainportregio. In samenwerking met VNO-NCW Brabant Zeeland en diverse lokale ondernemersverenigingen stelden de 21 MRE-gemeenten een visiedocument op voor extra bedrijventerreinen in de regio. Het komt er nu op aan op welke termijn bestaande terreinen en nieuwe terreinen ontwikkeld worden. Eén ding is zeker: de politiek begint het belang van extra ruimte voor bedrijven te beseffen.

Het besef dat Brainport op de agenda staat vanwege haar mooie bedrijven begint nu ook bij de politiek in te dalen. Daarom stelden de MRE-gemeenten een nieuwe visie op voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen in samenwerking met VNO-NCW Brabant Zeeland en andere lokale ondernemersverenigingen. De daadwerkelijke inhoud van de visie wordt begin december dit jaar gepresenteerd op de Ontwikkeldag van de Metropoolregio Eindhoven en begin 2024 worden de nieuwe terreinen en uitbreidingslocaties genoemd.

Brainport-Oost

Onderdeel hiervan is onder andere het nieuwe bedrijventerrein Brainport-Oost dat in de Peel moet landen. VNO-NCW Brainport is blij dat er actief beleid wordt gevoerd op de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Rick Derksen, belangenbehartiger infrastructuur en ruimte bij VNO-NCW Brabant Zeeland: ‘We blijven echter kritisch op de uitvoering hiervan. Net als het nieuwe regionale bedrijventerrein Brainport-Oost, geldt dat deze veel te laat tot ontwikkeling komt. Willen we de groei van Brainport blijven faciliteren, moeten we versneld meer nieuwe terreinen uitgeven.’

Ambitie

De ambitie van de Brainportregio is groot. Zo wil de regio dat er tot 2030 62.000 woningen bij worden gebouwd en er 72.000 nieuwe arbeidsplaatsen bijkomen. Verder staat verduurzaming hoog op de lijst. Maar dat betekent dat er ook meer ruimte moet komen voor bedrijven. In een politiek landschap waarbij de strijd om ruimte zich vooral focust rondom woningbouw en natuur, nemen bedrijventerreinen slechts 2% van de fysieke ruimte in beslag. En met de oprukkende woningbouw, zien we dit percentage alleen maar verder dalen. ‘Onze boodschap is en blijft dan ook: bestaande terreinen beter benutten én snel nieuwe terreinen uitgeven’, aldus Derksen.

Jan van Mourik, manager belangenbehartiging en lobbyist milieu en duurzaamheid

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met Jan van Mourik, manager belangenbehartiging, via mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement