Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

De kansen van de informatieplicht voor jouw onderneming

Voor 1 juli moeten alle bedrijven met een verbruik van meer dan 50.000 kwh aan energie en/of 25.000m3 aan gas voldoen aan de informatieplicht. Deze plicht hoef je als ondernemer echter niet enkel te zien als last. Het inventariseren van het niveau van energie-efficiëntie van de onderneming biedt namelijk ook kansen. Stel nu plannen voor de toekomst scherp en bepaal hiervoor jouw strategie.

Het runnen van een bedrijf met een hoge energie-efficiëntie en dus een laag verbruik is een doel voor elke ondernemer. Een hoge energierekening draagt immers niet bij aan een hoger bedrijfsresultaat. Om te komen tot een lager energieverbruik en hogere energie-efficiëntie, moet jouw onderneming vaak investeringen doen.

Fiscaal voordeel

De overheid moedigt zulke investeringen aan met het aanbieden van financiële voordelen. In Nederland zijn diverse fiscale stimuleringen te behalen op investeringen in energie-efficiëntie en het verminderen van milieuvervuiling. Alle investeringen die in aanmerking komen voor dit voordeel zijn weergegeven op de Energielijst en de Milieulijst. De investeringen op de lijsten zijn zeer divers. Van isolatiemateriaal, ledverlichting, energiezuinige horeca-apparatuur en efficiënte koelinstallaties tot elektrische auto’s en laadpalen. Let op: een aanvraag voor fiscaal voordeel moet je altijd indienen binnen drie maanden na het aangaan van de koopovereenkomst.

Investeringen op deze lijsten komen in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA) of Milieu Investeringsaftrek (MIA). In 2019 bedraagt de EIA 45% van het investeringsbedrag. De hoogte van de MIA is afhankelijk van de investering en bedraagt maximaal 36%.

Verschillende investeringen op de Milieulijst komen, naast MIA-voordeel, ook in aanmerking voor Willekeurige afschrijving (VAMIL) ter hoogte van 75%.

Investeringssubsidie

Om het energieverbruik te verlagen, kun je ervoor kiezen om op een andere manier energie op te wekken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het vervangen van een verwarmingsinstallatie op gas door een zonneboilersysteem. De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft een vergoeding als je zakelijk of privé investeert in een zonneboiler, maar ook wanneer je investeert in bijvoorbeeld een warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel. De vergoeding is afhankelijk van het merk en type dat je aanschaft. Voor deze subsidie moet je de aanvraag indienen voordat u een definitieve koopovereenkomst aangaat.

Projectsubsidie

De trend van energiereductie zorgt ervoor dat dit ook juist het moment is om als onderneming te investeren in innovatie. Op het gebied van energie, maar je kunt ook denken aan CO2-reductie, het opslaan en afvangen van CO2 of ruimtelijke inpassing voor het grootschalig duurzaam opwekken van energie. Een project kan bestaan uit het zelf ontwikkelen van nieuwe technieken of processen, maar ook uit het faciliteren van innovatieve bedrijven om bijvoorbeeld op de locatie te testen. In veel gevallen is het ook mogelijk om als samenwerkingsverband subsidie aan te vragen voor het complete project. De hoogte van een subsidie is afhankelijk van de regeling waarvoor je een aanvraag doet. De overheid zet in op energietransitie, waardoor er op het moment veel geld voor subsidies en fiscale voordelen beschikbaar is.

Zie jij de informatieplicht ook als een kans? Dan is dit voor het moment om serieus te kijken naar energiebesparing en transitiemogelijkheden binnen jouw onderneming.

Met dank aan Dick Uenk, Manager innovatie bij Abab Accountant en Adviseurs, voor het schrijven van dit artikel.

Kennispartners van VNO-NCW Brabant Zeeland
Meer over het thema Milieu en duurzaamheid

Meer informatie

Vanaf 1 juli 2019 geldt de Informatieplicht Energiebesparing voor bedrijven. Voor deze datum moeten ondernemers alle uitgevoerde energiebesparende maatregelen rapporteren in het eLoket van RVO. Appeltje eitje? Of heeft het toch iets meer om handen? En wat gebeurt er eigenlijk als je niet rapporteert of te laat bent? Wij vroegen het expert Martin Kloet. Hij is kartrekker van het project en campagne WATT je moet weten over de Informatieplicht Energiebesparing van VNO-NCW/MKB-Nederland. Lees hier het interview

Meer informatie over de campagne WATT je moeten weten over de Informatieplicht Energiebesparing

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement