Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Hoe gaat u slim om met energie? | ABAB

Elke ondernemer heeft te maken met vraagstukken rondom verduurzaming. Energie is duurder geworden en afnemers stellen hogere eisen. Maar verduurzamen is waarschijnlijk niet uw kernactiviteit. Bovendien zijn duurzame bronnen nog niet altijd beschikbaar. Hoe kunt u toch concreet aan de slag met de transitie en hoe laat u die succesvol verlopen?

Tekst: Stijn Brouwers, consultant innovatie bij ABAB

Hoe begin ik?

Om de energietransitie op gang te krijgen, is het belangrijk dat u uw personeel betrekt. Samen kunt u echt stappen maken. Maak het verbruik inzichtelijk en zie het als gezamenlijk doel om het te verminderen.

Daarnaast moet u goed nadenken over een duidelijke langetermijnvisie voor uw weg naar verduurzaming. Daarbij zet u de koers van uw bedrijf tegen de energietransitie af. Welke processen zijn er? Waar kunt u besparen en wat zou u in de toekomst duurzamer kunnen doen? En zijn er partners waarmee u de transitie in gang kunt zetten?

Eerste stappen

Begin met de simpele dingen, het welbekende laaghangende fruit, zoals het gesloten houden van (laad)deuren en het vervangen van tl-lampen voor ledverlichting. En onderzoek de mogelijkheden voor isolatie. Als er minder energie verloren gaat door kieren en gaten, verbruikt u automatisch ook minder energie. Denk ook aan energiezuinige motoren en smart systems waarmee u op basis van data energieverbruik kunt verminderen.

Zonne-energie, warmtecollectoren en restwarmte

Een volgende stap kan zijn om zelf energie op te wekken met zonnepanelen. Als u op een bedrijventerrein gevestigd bent, kunt u samen met andere bewoners investeren in zonnepanelen. Dat kan veel voordeel opleveren. Ook is het de moeite waard om naar andere duurzame oplossingen te kijken. Met zonneboilers op uw dak kunt u bijvoorbeeld de warmwatervoorziening inrichten. Of grootser: er zijn al verschillende tuinbouwbedrijven die restwarmte van andere bedrijven hergebruiken. Ook kiest een aantal bedrijven ervoor om een eigen windmolen te plaatsen.

Subsidie en financiering

De energietransitie is een opgave waar de nodige investeringen aan te pas komen. Gelukkig heeft de overheid verschillende stimulerende maatregelen, waar u gebruik van kunt maken. Denk hierbij aan zowel fiscale subsidies (belastingvoordeel) als innovatie en investeringssubsidies (TSE studie Energie, ISDE en MIT). Subsidietrajecten kosten wel tijd en u moet goed nadenken over de inhoud van de aanvraag. Het is daarom aan te raden om advies in te winnen bij een specialist op het gebied van duurzame subsidies. Dat is een investering aan de voorkant, die u aan de achterkant zeker terugverdient!

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement