Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Bind, boei en beloon medewerkers met medewerkersparticipatie | ABAB

Hoe behoudt en werft u goede medewerkers voor uw bedrijf? Medewerkersparticipatie is een mooie manier om dat doel te bereiken. U biedt uw gewaardeerde medewerkers de mogelijkheid actief deel uit te maken van financiële ontwikkelingen van uw bedrijf. Lees in dit artikel over het positieve effect van medewerkersparticipatie.

Tekst: Rob van Boxtel, Senior corporate finance adviseur bij ABAB

Meerwaarde van medewerkersparticipatie

Medewerkersparticipatie vergroot de betrokkenheid en motivatie van uw medewerkers en zorgt voor een binding op lange termijn. Dit leidt tot betere bedrijfsprestaties en een hogere waarde van uw bedrijf. Een grote meerderheid van de werkgevers en werknemers in het mkb is positief over medewerkersparticipatie. We zien dan ook dat het binnen het mkb steeds vaker wordt ingezet. De moeite waard dus om te onderzoeken of deze vorm van participeren bij uw organisatie past.

Wat is medewerkersparticipatie?

Bij medewerkersparticipatie krijgen door u geselecteerde medewerkers een aandeel in uw bedrijf, met of zonder zeggenschap. Er zijn verschillende vormen van participatie. Zo kunt u kiezen voor een constructie waarbij medewerkers alleen een (aanvullende) beloning oftewel een bonus op basis van resultaten krijgen. Of u geeft ze de mogelijkheid om aandelen te kopen. Daartussen zijn allerlei varianten van participeren en belonen.

Doelen medewerkersparticipatie

Medewerkersparticipatie is niet alleen geschikt voor het binden, boeien en laten groeien van medewerkers. Het kan bijvoorbeeld ook een geschikt instrument zijn voor het aantrekken van nieuw talent. Daarnaast kan de participatie ook andere doelen dienen, zoals helpen bij het voorsorteren op een bedrijfsovername door een of meerdere werknemers of het financieren van bedrijfsuitbreidingen.

Aandelen of certificaten kopen

Als medewerkers de mogelijkheid krijgen om aandelen te kopen, krijgen zij daarbij zeggenschap in de werkmaatschappij. U kunt het ook via een stichting organiseren, een zogeheten Stichting administratiekantoor (STAK). De stichting houdt een deel van de aandelen en geeft certificaten uit. De zeggenschapsrechten van de certificaathouders kunnen vervolgens worden ingericht naar wens van alleen een winstrecht tot volledige zeggenschap in het stichtingsbestuur. En zo zijn er nog andere constructies in te zetten met bijvoorbeeld optierechten of winstbewijzen.

Hoe maakt u een goede keuze voor de vorm van participatie?

Welke vorm u kiest luistert nauw. Het moet passen bij uw bedrijf, het beleid en de financiële situatie van u en uw medewerker. Als u overweegt om medewerkersparticipatie in te zetten moet u voorafgaand een paar belangrijke vragen beantwoorden:

  • Welke medewerker(s) komen in aanmerking?
  • Krijgt medewerker ook zeggenschap in de onderneming?
  • Is de medewerker bereid te investeren?
  • Hoe financiert de medewerker de participatie?
  • Hoe lang moet de medewerker verbonden blijven?

Aan de hand van de antwoorden, kunt u zich laten adviseren over de meest passende constructie.

Stappenplan

Het is belangrijk dat u zich goed laat adviseren op juridisch, financieel en fiscaal vlak. Een stappenplan helpt daarbij. De stappen die u in ieder geval moet doorlopen zijn:

Stap 1              Inventarisatie van uw eisen en wensen maar ook van die van uw medewerkers

Stap 2              Waardebepaling van uw onderneming

Stap 3              Analyse van fiscale consequenties

Stap 4              Analyse van juridische consequenties

Stap 5              Financiering voor de participant/participant in kaart brengen

Stap 6              Afstemming van afspraken met de Belastingdienst

Stap 7              Vastlegging van de gemaakte afspraken (bijvoorbeeld participatieovereenkomst, stichtingsvoorwaarden, bonusregeling

Laat u goed adviseren bij elke stap. Bij voorkeur door een multidisciplinair team met kennis van corporate finance, fiscale en juridische zaken. Gaat u de volgende stap maken?

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement