Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Werknemers krijgen meer regie op loopbaan

Onlangs maakten Minister Koolmees en Minister Van Engelshoven bekend dat medewerkers binnenkort een persoonlijk ontwikkelbudget voor scholing en ontwikkeling kunnen aanvragen: het zogeheten ‘STAP-Budget’. Het is de bedoeling dat werknemers zo meer regie kunnen uitoefenen op hun eigen loopbaan. VNO-NCW Brabant Zeeland is blij met deze ontwikkeling. Tegelijkertijd zien wij uitdagingen voor de werking van deze ‘eigen regie’ in de praktijk.

Geld voor scholing

Werkenden én niet-werkenden kunnen het STAP-budget binnenkort inzetten voor scholing en ontwikkeling. Bijvoorbeeld om een mbo-diploma of een sector-erkend certificaat te halen, maar ook om een cursus te volgen. ‘’Het geeft mensen de mogelijkheid stappen de zetten in hun ontwikkeling om duurzaam inzetbaar te blijven en vitaal de pensioenleeftijd de behalen,’’ zo stellen de ministers. Volgens VNO-NCW Brabant Zeeland een hele goede ontwikkeling, zeker in het licht van de snelle technologische ontwikkelingen, de vergrijzing en de verhoging van de AOW leeftijd.

Kwetsbare groepen

Bij werkgevers bestaan er echter zorgen over hoe de ‘eigen regie’ van werknemers er in de praktijk uit zal gaan zien. Als we kijken naar de mogelijkheden die werknemers nu hebben om een opleiding te volgen, dan maakt lang niet iedereen daar gebruik van. Uit cijfers van het Financieel Dagblad blijkt dat de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals ouderen en lager opgeleiden, het minst gebruik maken van de scholingsmogelijkheden de ze hebben.

Dit beeld wordt bevestigd door Han Kandelaars, bestuurslid van de HR-groep Midden Brabant en HR-directeur bij Bosch Transmission Technology. ‘’De realiteit is dat een WO’er bij een innovatief hightech bedrijf nu eenmaal anders omgaat met scholing dan een MBO’er in een industriële fabrieksomgeving.‘’

Uitdaging

We zien hier een uitdaging voor een succesvolle werking van het STAP-budget in de praktijk: hoe activeren we juist die medewerkers die nu niet (voldoende) investeren in hun loopbaanontwikkeling? ‘’Niet alle medewerkers zullen zelf het initiatief nemen om een opleiding te volgen als er een potje beschikbaar komt. We zullen als werkgevers medewerkers perspectief moeten bieden en laten zien dat scholing en ontwikkeling loont,’’ zo stelt Kandelaars.

Vragen over dit onderwerp kunt u stellen aan Anne Deelen, deelen@vnoncwbrabantzeeland.nl of 013-205 00 21.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement