Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Verduidelijking fiscaal verdrag voor grensarbeiders

De Nederlandse en Belgische overheid hebben een overeenkomst gesloten om werkgevers duidelijkheid te geven over de fiscale gevolgen bij thuiswerkende werknemers. Hiermee wordt onzekerheid weggenomen over de fiscale gevolgen van het thuiswerken door werknemers die aan de andere kant van de grens wonen. VNO-NCW Brabant Zeeland is blij met deze overeenkomst. “We maken ons al enkele jaren sterk voor regelgeving die mobiliteit in de grensstreek faciliteert. In totaal zijn er ruim 50.000 Nederlanders en Belgen die over de grens werken,’” zegt Anne Deelen, belangenbehartiger arbeidsmarkt en onderwijs.

Geboden duidelijkheid

De overeenkomst geeft meer helderheid over het bestaande belastingverdrag tussen Nederland en België. Er wordt een praktische handreiking geboden die geldt vanaf de publicatiedatum van 8 december. Nederland en België hebben in de overeenkomst uitleg gegeven wanneer (geen) sprake is van een vaste inrichting bij thuiswerkende grenswerkers. Er is vastgelegd dat als een werknemer 50 procent of minder van de arbeidstijd gedurende een jaar vanuit huis werkt, er in ieder geval geen sprake is van een vaste inrichting (en er dus in het land waar de werknemer woont belasting moet worden afgedragen over de winst van het bedrijf). Naar verwachting kan met de geboden duidelijkheid de drempel die werkgevers nu ervaren om werknemers thuis te laten werken, worden weggenomen.

Gesprekken doorgezet

Het afgelopen halfjaar is door het Kabinet met België onderhandeld over een drempelregeling bij hybride werken over de grens. Deze gesprekken hebben nog niet geleid tot een wijziging van het verdrag zelf en zullen dus worden doorgezet. De inzet van Nederland is dat een dergelijke drempelregeling er voor zorgt dat grenswerkers minder administratieve lasten ervaren en niet in een onzekerder fiscale positie verkeren ten opzichte van werknemers die niet over de grens werken. In Duitsland laten fiscale de afspraken nog op zich wachten omdat het land dan afspraken moet maken over belastingregels met andere buurlanden.

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met Anne Deelen, belangenbehartiger arbeidsmarkt en onderwijs, via deelen@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement