Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Terugblik HR-bijeenkomst Vitaliteit en Duurzame inzetbaarheid

Iedereen wil op een bepaald niveau gezond leven, genoeg bewegen en voldoende ontspanning. Het draait allemaal om de balans. Als werkgever heb je er baat bij om je medewerkers zo fit en vitaal mogelijk te houden. Hoe doe je dat?

Het onderwerp Vitaliteit en Duurzame inzetbaarheid werd op 21 oktober bij golfclub Prise d’eau stevig vastgepakt en door drie sprekers vanuit een andere invalshoek benadert en toegelicht.

Vitaliteitsbeleid

Sanne van Rooij adviseur bij Human Capital Care (HCC) pakte het thema beet op organisatie en directie niveau. Wat is er nodig om daadwerkelijk verschil te maken en het vitaliteitsbeleid dat wordt gemaakt, ook helemaal door te voeren naar de medewerkers? Veel HR managers zijn projectleider, kartrekker en uitvoerend op dit thema, naast alle andere HR gerelateerde zaken. Vitaliteitsbeleid maken en uitvoeren is geen thema dat een HR manager ‘er bij’ doet, maar wat in de praktijk wel veel gebeurd. Het is daarom van groot belang dat er letterlijk tijd wordt vrij gemaakt. Daarnaast is het cruciaal dat de directie zich verantwoordelijk voelt en de HR manager ondersteunt bij het bewerkstelligen van de uit te voeren veranderingen als het gaat om vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Met de inzet van diverse tools laat Sanne zien hoe je hierin als organisatie verder kunt ontwikkelen.

Lichaam en geest optimaal in balans

Vanuit BrabantSport vertelde Sanne van Paassen, oud topsporter en wereldbeker winnares veldrijden 2010/2011: “Om op top niveau te kunnen presteren is een lichaam en geest dat optimaal in balans is de basis waarmee je wil starten aan de wedstrijd. Maar hoe doe je dat?” Sanne heeft veel geleerd over presteren onder druk en het verleggen van haar grenzen. Maar altijd blijven pushen zorgde ook voor een langdurige blessure en een duidelijk signaal dat het geen duurzame manier was. Ze is daarom een groot voorstander van Peak Performance, in plaats van High Performance. Na het behalen van een bepaald doel komt rust, bezinning, berusting en: opladen. Dit is een op een te vertalen naar het bedrijfsleven. Sanne wist alle deelnemers met diverse, soms confronterende, oefeningen van hun stoel te krijgen.

Duurzame inzetbaarheidsdag

Julie Nillesen is HR manager bij Marel, gevestigd in Boxmeer. Marel maakt machines voor de verwerking van kippen. Aandacht voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid hebben ze vormgegeven in het programma ‘Samen Sterk’. Dit programma startte in 2012. “Binnen Marel hebben we duidelijk per rol aangegeven wat voor verantwoordelijkheden daar bij horen. We maken onderscheid in Marel op organisatieniveau, leidinggevende, collega en medewerker. We merken dat door deze aanpak ons programma helemaal is geïmplementeerd en onderdeel is geworden van Marel.” Medewerkers krijgen onder andere een ‘duurzame inzetbaarheidsdag’: een hele dag die ze mogen invullen om hun inzetbaarheid te waarborgen. Hierbij kunnen de medewerkers suggesties krijgen vanuit Marel voor de invulling. Daarnaast sturen ze een fysiek magazine naar het thuisadres van de medewerkers met dit thema zodat ook de gezinnen geïnspireerd worden. Leidinggevenden worden actief ondersteund met de vertaling en de ondersteuning van de medewerkers op dit thema.

Het was een interactieve en (eindelijk weer) fysieke bijeenkomst met veel afwisseling en diverse invalshoeken. De deelnemers hebben veel nieuwe inzichten op kunnen doen waar ze in hun eigen organisatie mee aan de slag kunnen. Voor een aantal betekent dat terug naar start; een gedragen vitaliteitsbeleid vanuit de directie.

 

Ben jij ook werkzaam als HR-directeur of -manager? En vind je het leuk en inspirerend om met mede-vakgenoten te sparren en ervaringen te delen? Dan heten we jou van harte welkom in onze HR-community*! Neem contact op met de coördinator Marloes Rijken via E. rijken@vnoncwbrabantzeeland.nl.

Meer informatie over de HR-community vind je hier of download de flyer

(*)Doelgroep van de HR-community zijn bedrijven met in de basis > 50 FTE en een HR-directeur/manager in dienst. Ongeveer vijf keer per jaar organiseren we een bijeenkomst voor de leden van onze HR-community. Van de deelnemers vragen we een actieve bijdrage, zodat de informatie die we tijdens bijeenkomsten halen en brengen voor iedereen van toegevoegde waarde is. 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement