Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Subsidie voor nationale en Europese innovatieprojecten | ABAB

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar kansen. Kansen voor investeringen, uitbreiding, optimalisatie en/of efficiëntie in de werkorganisatie. Een idee vormt in veel gevallen de basis van een nieuwe kans. De Nederlandse en Europese overheid willen vindingrijke ondernemers stimuleren om te blijven zoeken naar kansen en te investeren in ideeën die uiteindelijk leiden tot marktintroductie. Om de onzekerheid van deze risicovolle investeringen te verminderen, zijn er verschillende nationale en internationale subsidiemogelijkheden die interessant kunnen zijn.

Nationale subsidie: MIT-regeling

De Nederlandse overheid stelt met behulp van de Mkb-innovatiestimulering Topsectoren (MIT-regeling) geld beschikbaar voor onderzoek naar innovatie. De MIT-regeling kent jaarlijks een openstelling voor projecten die gericht zijn op het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoek. Daarnaast is er jaarlijks de MIT R&D-regeling, een openstelling voor grote ontwikkel- en onderzoeksprojecten die in samenwerking worden uitgevoerd. Deze laatste regeling is tot en met 10 september 2020 open.

Een MIT R&D-project is een samenwerkingsproject van ten minste twee mkb-bedrijven. De bedrijven verrichten in samenwerking industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling. Het project moet aansluiting vinden bij de topsectoren en mag maximaal een looptijd hebben van twee jaar.

De subsidie bedraagt 35% van de subsidiabele kosten en is maximaal € 350.000.

Alle ingediende aanvragen worden beoordeeld op kwaliteit en krijgen punten op de onderwerpen innovatie, economische waarde en kwaliteit van het samenwerkingsverband. De populariteit van de regeling is groot. Alleen de beste projecten ontvangen subsidie. Een goed projectplan is dan ook van groot belang. In het verleden zijn helaas al vaak kwalitatief hoogstaande innovaties afgekeurd, doordat het projectplan niet goed genoeg was.

Europese subsidie: EIC Accelerator

Ook op Europees niveau zijn er mogelijkheden om gebruik te maken van subsidie om jouw risicovolle innovatieproject uit te voeren. Zo richt de EIC Accelerator zich op risicovolle, innovatieve scale-ups die willen opschalen en een nieuw product, proces of dienst op de Europese en/of mondiale markt willen brengen. Europa ondersteunt innovaties door het verlenen van subsidie, indien gewenst gecombineerd met investeringsgeld.

De EIC Accelerator is bedoeld voor individuele mkb’ers en beginnende ondernemers die radicaal nieuwe, zeer risicovolle bedrijfsplannen hebben met een sterke groeipotentie. Daarnaast is er steun voor ondernemers in de latere fases van een innovatieproject en het voorbereiden op marktintroductie van disruptieve ideeën met opschalingspotentie.

De looptijd van een project moet liggen tussen de één en maximaal twee jaar. Tot 70% van de kosten kan gesubsidieerd worden, tot een maximum van € 2,5 miljoen. Het is ook mogelijk om investeringsgeld aan te vragen in de vorm van een aandelenbelang. Het maximale investeringsbedrag is € 15 miljoen.

Elke aanvraag wordt inhoudelijk beoordeeld op dezelfde punten:

  • Impact: aanzienlijke sociaal-economische waarde, creatie en innovatief vermogen.
  • Excellentie: baanbrekende concepten die nieuwe markten kunnen vormen of disruptief zijn voor bestaande markten met een sterke businesscase.
  • Implementatie: de potentie van het team om het beoogde doel te bereiken.

De mate van innovatie, een sterk onderbouwde businesscase en een divers team met ervaring zijn leidend tijdens de beoordeling. Wordt jouw aanvraag afgekeurd, dan mag je die in de volgende ronde opnieuw indienen. Er zijn jaarlijks verschillende aanvraagperiodes.

Wil je als ondernemer jouw innovatieve ideeën een kans geven, dan zijn dit twee interessante regelingen. De concurrentie voor beide regelingen is groot en de kwaliteit van het ingediende plan is vaak leidend boven de kwaliteit van de innovatie bij beoordeling. Het is daarom van groot belang om tijdig een gedegen expert in de arm te nemen om samen tot de meest succesvolle aanvraag te komen.

Meer informatie of advies?

Wil je jouw kansen op succes vergroten, dan helpt Subsidiefocus je graag verder. Neem contact op met Roy Hoven, manager Subsidiefocus, via telefoonnummer (073) 64 65 303 of stuur Roy een e-mail

Met dank aan onze strategische partner ABAB Accountants en adviseurs voor het schrijven van dit artikel.

Meer informatie over onze strategische partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement