Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Collectieve kracht | Daarom ben ik lid

Het Zeeuwse schaal- en schelpdierenbedrijf Roem van Yerseke wijkt niet voor een storm meer of minder. Ook in coronatijd durft het bedrijf te investeren en strategische beslissingen te nemen. Door de fusie met collegabedrijf Koninklijke Prins & Dingemanse in juni 2020 blijft ‘Roem’ een sterke en leverbetrouwbare partij voor grote inkoopcombinaties. Collectieve kracht dus, die Roem van Yerseke ook bij VNO-NCW Brabant Zeeland vindt.

Foto’s: Joris Buijs Fotografie ©

Het familiebedrijf werd tijdens de oorlog in 1942 opgericht. In het Zeeuwse Yerseke, aan de oevers van de Oosterschelde, bouwden drie generaties Lacor het bedrijf uit tot een van de grootste kwekers en verwerkers van mosselen, oesters en garnalen in Noord-Europa. Door de fusie met het eveneens in Yerseke gevestigde Prins & Dingemanse is een nog krachtiger bedrijf ontstaan. ‘Wij werken met levende producten’, zegt de huidige Roem-directeur Johan Lacor (36). ‘Toch willen onze afnemers, meestal grote inkoopcombinaties in de retail en horeca, zekerheid dat de producten altijd beschikbaar zijn op het moment dat de klant ze nodig heeft. Als grote, sterke speler kunnen wij die leverbetrouwbaarheid garanderen, omdat wij een breed productprogramma hebben en een goede spreiding van kweekgebieden in de Oosterschelde en de Nederlandse en Duitse Waddenzee. Dit maakt het proces voorspelbaar en beheersbaar. Essentieel voor onze internationale afnemers.’

Belangrijke stap

Johan nam het familiebedrijf in 2013 over van vader Huub, die nu onbezoldigd adviseur is. Als ondernemer van de nieuwe generatie nam hij dit jaar met de fusie een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van het bedrijf, nota bene tijdens corona: ‘In de voedingsmiddelenindustrie ben je minder gevoelig voor zo’n crisis. Mensen blijven toch eten. Maar voorop stond dat beide bedrijven deze fusie graag wilden. Daarom lieten wij ons door corona niet tegenhouden. We bleven ondanks alle ontwikkelingen in de wereld en om ons heen gewoon op koers.’ Op kleinere schaal heeft Roem van Yerseke wel last van de pandemie: ‘Een oester is een horeca-product. Die omzet is minder. Maar onze andere productgroepen draaien eigenlijk prima door. Door de fusie hebben we bovendien een groter afzetvolume en meer flexibiliteit in onze bedrijfsvoering, waardoor we fluctuaties beter kunnen opvangen’, aldus Johan.

(Foto: Oesters eten heel veel algen. Om hierin te voorzien, kweekt Roem & Yerseke ook zijn eigen algen. Hier staat Johan Lacor in de kweekruimte: de  ‘algenkamer hatchery’.) 

Uitdagingen

Terwijl corona relatief weinig deining voor het Roem-schip veroorzaakt, zijn er andere onderwerpen die het bedrijf wel bezighouden. Zoals de jaarlijkse onderhandelingen over vergunningen voor kweekgebieden in de Nederlandse wateren. Een politiek gevoelig onderwerp. Johan wil er het volgende over kwijt: ‘Het is een moeizaam proces om de toekomst van de mosselsector, zoals wij die kennen, op de Waddenzee te borgen. Een proces waarin de handelsbedrijven tot op heden onvoldoende zijn gekend.’ Meer uitgesproken is hij over de aanwas van personeel: ‘Als mensen eenmaal bij ons werken, blijven ze. Maar door vergrijzing en onze groeiambities hebben wij grote behoefte aan nieuwe medewerkers. En dit is lastig.’ Door de fusie is Roem van Yerseke al gegroeid van 90 naar 140 medewerkers. In het hoogseizoen zelfs 200. Maar het werven van nog meer medewerkers gaat niet vanzelf. ‘We hebben veel concurrentie van de grote maakbedrijven in Zeeland, die jongeren een hoger startsalaris en ploegentoeslagen voorhouden. Ook het imago van onze sector kan verbetering gebruiken. Want hoe sexy is de visserij? Dus ja, ook wij moeten als traditioneel bedrijf en eigenlijk als hele sector aan employer branding gaan doen.’

(Foto: Roem van Yerseke sponsort elk jaar het evenement de LENTEPRIKKEL van VNO-NCW Brabant Zeeland met een authentieke oesterkar. Fotograaf: Bram Sayes)

Collectieve kracht

Met de uitdagingen kan VNO-NCW Brabant Zeeland wellicht helpen. ‘Zeker weten’, zegt Johan. ‘Het zit niet in mijn genen om allerlei netwerkbijeenkomsten af te lopen, maar in workshops over specifieke onderwerpen zijn wij zeer geïnteresseerd. Zo hebben wij ons via de vereniging laten informeren over het vernieuwen van onze pensioenregelingen. Ook bijeenkomsten over P&O-zaken en wettelijke wijzigingen wonen onze deskundigen graag bij. Maar wij zijn vooral lid van VNO-NCW vanwege het grotere belang. Het behartigen van werkgeversbelangen op landelijk politiek niveau is absoluut noodzakelijk om een gezond ondernemingsklimaat in Nederland te behouden. En ook in Zeeland is het essentieel dat wij als werkgevers een gezamenlijke vuist kunnen maken. Collectieve kracht bereik je als je samen voor hetzelfde doel gaat. Wij hebben het als twee succesvolle Zeeuwse bedrijven gerealiseerd door onze fusie. Alle Zeeuwse bedrijven sámen realiseren het bij VNO-NCW Brabant Zeeland.’

Kennismaken onder het genot van een (digitaal) kopje koffie en de kracht van een lidmaatschap voor jou en jouw bedrijf bespreken? Dat kan! Stuur een mail  naar info@vnoncwbrabantzeeland.nl en jouw regiomanager neemt vrijblijvend contact met je op! Bellen kan natuurlijk ook: (013) 205 00 00.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement