Eén van de speerpunten van het huidige kabinet is het stimuleren van de eigen regie van mensen op hun loopbaan en leven. Doel hiervan is dat mensen duurzaam inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. In dat kader bracht minister Koolmees (SZW) op 20 januari jl. een bezoek aan Lavans in Helmond. Hij maakte er kennis met een innovatief praktijkvoorbeeld op het gebied van Een Leven Lang Ontwikkelen (LLO). De minister zag met eigen ogen hoe Lavans voor én met medewerkers werkt aan het continu ontwikkelen van persoonlijke en professionele vaardigheden.
Lavans, ambassadeur voor vakmanschap en innovatief werkgeverschap, is een voorloper op het gebied van LLO. Binnen de moderne wasserij wordt veel geïnvesteerd om medewerkers volwaardig en duurzaam te laten deelnemen aan de samenleving. Eigenaren Piet en Michel Heerkens deelden tijdens het werkbezoek hun visie op LLO met de minister. Ze vroegen daarbij nadrukkelijk de aandacht voor een ander belangrijk speerpunt: vakmanschap.
Volgens de beide eigenaren is de Nederlandse economie gebaat bij meer waardering én ontwikkeling van vakmanschap. Naast het bieden van mogelijkheden tot zelfontplooiing bedoelen zij daarmee ook: werken aan een betere beeldvorming van beroepen als automonteur, lasser of uitbeender. Zij zien dit als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever, werknemer en de maatschappij.
Stimuleringsregelingen
Minister Koolmees onderschreef dit standpunt van harte. Tijdens zijn bezoek verweest hij naar twee nieuwe regelingen die de leercultuur binnen bedrijven én de mogelijkheid tot ontwikkelen moeten bevorderen. De SLIM-regeling (Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen) richt zich op het MKB en moet zorgen dat hier voldoende tijd en middelen voor ontwikkelen kunnen worden vrijgemaakt. Het STAP budget (Stimulans van de Arbeidsmarktpositie) helpt medewerkers te investeren in hun eigen ontwikkeling en zo hun eigen arbeidsmarktpositie te verbeteren. Beide regelingen worden in de loop van 2020 opengesteld.
Tijdens een rondleiding door de wasserij voerde de minister gesprekken met medewerkers. Zij vertelden uit eigen ervaring over de mogelijkheden die hen geboden worden voor het volgen van opleidingen en workshops, zowel gericht op vakmanschap als op persoonlijke ontwikkeling. Werknemers van de wasserij maken zelfstandig een keuze uit het aanbod, dat varieert van Nederlandse les tot mindfulness, sport en vrijetijdsbesteding. Ook vergoedt en faciliteert Lavans de begeleiding door leefstijlcoaches en budgetcoaches en is er veel ruimte voor de doorontwikkeling van vakmensen.
Door haar innovatieve werkwijze is Lavans een toonbeeld van inclusief werkgeverschap en sociale, duurzame innovatie. Mede daarvoor werd het bedrijf in 2016 bekroond tot de op één na beste wasserij ter wereld. In zowel 2018 als 2019 ontving de directie van Lavans de ondernemerstitel ‘Brabants Besten’ voor het gevoerde HR-beleid.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Tijdens het werkbezoek van de minister werd ook stilgestaan bij het belang van samenwerking. Alleen door samen op te trekken kunnen onderwijs, ondernemers, sociale partners en overheid LLO tot een succes maken. In Zuidoost-Brabant krijgt dit onder meer vorm in het Talent & Skills akkoord (Brainport regio) en de Triple Helix samenwerking in de arbeidsmarktregio Helmond – De Peel. Daarnaast wordt regelmatig op provinciaal niveau kennis uitgewisseld met andere Brabantse arbeidsmarktregio’s.
Verschillende partners uit de regio spraken tijdens het werkbezoek met de minister over het belang van het behouden van kennis, ook bij een wisselende conjunctuur. Na afloop toonde de minister zich enthousiast: “Bijzonder om te zien hoe dit bedrijf koploper is op het gebied van LLO, en dit ook doet vanuit een bewuste filosofie. Ontwikkeling stimuleren moet verder gaan dan de eigen functie, zelfs verder dan de eigen sector. Dat is wat we nodig hebben om de gewenste cultuurverandering tot stand te brengen.”