Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Klimaatmaatregelen: omschakelen, investeren of innoveren?

De discussie over stikstof maakt duidelijk dat groei van de economie alleen binnen ecologische randvoorwaarden kan plaatsvinden. Misschien wel de moeilijkste opgave is de energietransitie die het gevolg is van het Parijse Klimaatakkoord. Dat heeft veel impact op de bedrijfsvoering van grote bedrijven. Het bedrijfsleven staat voor een keuze: nu nog even door om er alles uit te halen volgens de huidige bedrijfsstrategie en dan stoppen óf investeren in innovatie, CO²-reductie, duurzaamheid, klimaat en efficiëntie, zodat er een bedrijf ontstaat dat ook in 2040 nog bestaansrecht heeft. Welke keuze maak jij?

Verhuizen en nieuwe markten verkennen

Een makkelijke oplossing kan het verplaatsen van je bedrijf zijn. Het verkennen van nieuwe markten met uw huidige product, technologie en productieproces kan ook uitkomst bieden. Heb je dergelijke plannen? Dan biedt de overheid steun met de subsidie voor de uitvoering van demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies of investeringsvoorbereidingsprojecten in één van de geselecteerde landen. De te verkrijgen subsidie varieert tussen de € 25.000 en € 200.000 per project.

Subsidie voor omschakeling

Wil je liever koploper zijn door nu al actief aan de slag te gaan met alle mogelijkheden voor verduurzaming en reductie van de milieubelasting? Dan ondersteunt de overheid je graag met het realiseren van deze omschakeling. De meest toegankelijke en brede regelingen die hierbij aansluiten, zijn de regelingen waarmee je fiscaal voordeel kunt verkrijgen: de Energie Investeringsaftrek (EIA) en de Milieu Investeringsaftrek (Mia)/Willekeurige afschrijving (Vamil). Jouw voordeel kan hierbij oplopen tot een aftrekpost van 45% van het investeringsbedrag. De mogelijkheden voor bijvoorbeeld ledverlichting zijn inmiddels wel bekend. Wil je echter op grote schaal voordeel behalen? Dan zijn onderstaande mogelijkheden vele male interessanter om te onderzoeken:

  • elektrificatie van processen in de chemische industrie;
  • productieapparatuur voor producten op basis van biomassa;
  • technische voorzieningen voor energiebesparing bij bestaande of nieuwe processen;
  • apparatuur met verminderd grondstoffenverbruik.

Ga je investeren in jouw onderneming? Laat de mogelijkheden voor jouw bedrijf inventariseren.

Subsidie voor CO2-reductie

Overweeg je om te investeren in het omschakelen van de industriële processen om op deze manier bij te dragen aan CO²-reductie? Dan is er een specifieke subsidieregeling met als doel het kosteneffectief reduceren van CO²-emissie. Je kunt deelnemen aan deze regeling als jouw bedrijf behoort tot de industriecategorie C, D of E en je wilt investeren in materiële en/of immateriële activa. De regeling is specifiek gericht op investeringen met een terugverdientijd van meer dan vijf jaar, waarvan de werking al minimaal drie keer in Nederland is gedemonstreerd. De te verkrijgen subsidie kan oplopen tot een maximum van € 3 miljoen.

Subsidie voor innovatie

Wil je liever zelf innoveren? Dan liggen er kansen binnen de subsidieregeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+). Je kunt subsidie krijgen voor de uitvoering van projecten die gericht zijn op het kosteneffectief reduceren van CO²-emissie. Dit geldt voor twee verschillende projectsoorten:

  • Pilotprojecten: gericht op het testen van innovatieve klimaatmaatregelen onder praktische omstandigheden, waaronder een deel van de ontwikkeling hiervan.
  • Demonstratieprojecten: de eindgebruiker vraagt subsidie aan voor de het daadwerkelijk in gebruik nemen van een nieuwe klimaatmaatregel.

De thema’s waarop aanvragen kunnen aansluiten, zijn redelijk divers geformuleerd, maar dragen uiteraard allemaal bij aan CO²-reductie, het voorkomen van de emissie van CO²-uitstoot of het realiseren van alternatieven waarbij geen CO² ontstaat. Een passend project kan een subsidie ontvangen tot maar liefst €15 miljoen.

Of je nu denkt aan verhuizen, investeren, omschakelen of innoveren; elke weg die je kiest biedt kansen. Laat je informeren over de mogelijkheden.

Met dank aan Mariska Teurlings, Consultant subsidies bij onze kennispartner ABAB Accountants en Adviseurs, voor het schrijven van dit artikel.

Onze andere kennispartners >
Meer over het thema Milieu en duurzaamheid >
Dossier stikstof en PFAS >

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement