Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Geboorteverlof: let bij doorbetaling salaris op cao afspraken

Sinds 1 januari 2019 geldt de nieuwe Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG). Werknemers kunnen daardoor na de bevalling van hun partner langer betaald verlof opnemen. De WIEG biedt de werknemer recht op eenmaal de wekelijkse arbeidsduur, vaak vijf dagen. Dit ‘geboorteverlof’ mag direct na de geboorte of binnen vier weken opgenomen worden. Als werkgever moet je het salaris tijdens dit verlof volledig doorbetalen, tenzij er binnen jouw organisatie een cao geldt. De daarin gemaakte afspraken over ‘kraamverlof’ gelden nog tot juli 2019. Ook als deze in het nadeel van de werknemer zijn.

Uitzonderingen in de cao?

Staat er in jouw cao iets over ‘kraamverlof’? Dan is het precies doorlezen van die bepaling raadzaam.

In de cao voor de Kunststof, Rubber en Lijmindustrie is bijvoorbeeld geregeld dat er twee dagen betaald kraamverlof is. Hetzelfde geldt voor de cao voor de Bloemen en Planten Groothandel. Neemt een werknemer dan meer dan twee dagen geboorteverlof op, dan hoeft u die extra dagen niet door te betalen.

Op welk verlof hebben de partners tegenwoordig recht?

  • Op de dag van de bevalling krijgt de partner ‘calamiteitenverlof’. Op basis van de wet is dit doorbetaald verlof, tenzij de cao anders bepaalt.
  • Het nieuwe geboorteverlof van de wekelijkse arbeidsduur wat ook volledig doorbetaald is, tenzij de cao over het kraamverlof iets anders bepaalt (tot juli 2019).
  • Het al jaren geleden ingevoerde onbetaalde ouderschapsverlof (26 keer de wekelijkse arbeidsduur), tenzij de cao een gedeeltelijke loondoorbetaling regelt.
  • En vanaf juli 2020 een aanvullend geboorteverlof van vijf keer de wekelijkse arbeidsduur, tegen betaling van een uitkering van 70% van het (maximum) dagloon, eventueel vanuit de cao nog bovenwettelijk aangevuld.

Is de partner van één van de werknemers recent (opnieuw) moeder geworden of wordt zij dat binnenkort en komt de werknemer met het verzoek om verlof? Laat je dan goed informeren over de wet Arbeid en Zorg.

Met dank aan Inge Titulaer, Jurist arbeidsrecht bij ABAB Accountants en Adviseurs, voor het schrijven van deze blog.

 

Kennispartners VNO-NCW Brabant Zeeland

Meer over het thema Arbeidsmarkt en onderwijs

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement