Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Durfkapitaal en lastenverlaging voor ondernemers die in 2021 inzetten op innovatie

Veel ondernemers hebben door de coronacrisis buiten de bestaande paden moeten denken. De overheid wil ondernemers ook in 2021 stimuleren te investeren in innovatie en stelt hiervoor durfkapitaal beschikbaar en verlaagt de lasten. De interessantste regelingen voor u op een rij.

Roy Hoven, Manager Subsidiefocus ABAB Accountants en Adviseurs


Tarief WBSO in 2021 verhoogd

De bekendste Nederlandse fiscale subsidieregeling gericht op innovatie is de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerkzaamheden (WBSO). Via deze regeling ontvangen ondernemers een afdracht op de te betalen loonbelasting. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het aantal uur dat medewerkers besteden aan de uitvoering van speur- en ontwikkelwerkzaamheden. Daarnaast wordt gekeken naar de kosten en uitgaven die moeten worden gedaan om de R&D uit te voeren. Denk hierbij aan alle niet-commerciële kosten en uitgaven voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van een prototype. Om ondernemers nog meer te stimuleren te investeren in innovatie worden de voordeelpercentages tijdelijk verhoogd. Het WBSO-percentage stijgt van 32% naar 40% over de eerste € 350.000 aan S&O-(loon)kosten. Voor starters stijgt het percentage zelfs naar 50%. Ook de aftrekpost voor starters wordt verhoogd. De hoogte hiervan wordt in december bekendgemaakt.

Wilt u medewerkers inzetten voor het ontwikkelen van nieuwe processen, producten of programmatuur? Vergeet dan niet voor 20 december 2020 uw aanvraag in te dienen. Zo kunt u direct vanaf 1 januari 2021 tijdschrijven voor verricht werk.

Regelingen die bijdragen aan duurzaamheid

De Nederlandse overheid heeft in de begroting bewust ruimte gecreëerd voor een aantal nieuwe fondsen en subsidieregelingen. Gezocht wordt naar projecten die bijdragen aan duurzaamheid. Een paar voorbeelden van nieuwe programma’s die per 2021 openen.

Internationaal innoveren

Ook Europees blijft de aandacht gericht op innovatie. Op internationaal niveau is vooral aandacht voor innovatie die aansluit op de belangrijkste punten uit de politieke agenda, zoals milieu en klimaat. Deze thema’s kennen vervolgens vertalingen naar natuur, infrastructuur, energie en de opslag hiervan. Er zijn diverse mogelijkheden voor bedrijven die alleen of in samenwerking met andere Europese bedrijven willen investeren in innovatie. De te verkrijgen subsidiebedragen zijn zeer divers en kunnen oplopen tot enkele miljoenen. Aanvragen voor Europese openstellingen vragen extra aandacht en tijd. Wilt u in 2021 starten met een innovatie die aansluit bij de Europese agenda? Zoek dan tijdig contact met een adviseur om zeker te zijn dat uw aanvraag kwalitatief hoogstaand en tijdig ingediend kan worden bij de juiste instantie.

Nationaal Groeifonds

Doelstelling van het Nationaal Groeifonds is bijdragen aan het creëren van een Nederland waarin voor de komende generaties ook goede zorg, goed onderwijs en een leefbare omgeving beschikbaar is. Voor de komende vijf jaar wordt €20 miljard beschikbaar gesteld voor kennisontwikkeling, innovatie en R&D en infrastructuur.

Duurzame Luchtvaart

Dit programma is om innovaties op het gebied van duurzame luchtvaart te stimuleren en is vooral gericht op hybride of elektrische oplossingen.

In het eerste kwartaal van 2021 wordt verder duidelijk welke nieuwe programma’s en dus kansen er voor u zijn. Wilt u in 2021 inzetten op innovatie? Zoek dan contact met een specialist die u bij de hand neemt en wegwijs maakt in het oerwoud van regelingen en subsidieloketten.

Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement