Op maandagavond 29 oktober jl. kwamen de directeuren van een groot aantal technische bedrijven samen met vertegenwoordigers vanuit overheid en onderwijs. Aanleiding was het Techniekpact dat in 2017 werd gesloten. Na twee jaar vond VNO-NCW Zeeland het hoog tijd om de stand van zaken op te maken. Geeft het Techniekpact nog wel antwoord op de vraag hoe Zeeland in de toekomst kan beschikken over voldoende gekwalificeerd personeel? Een ding werd duidelijk: er is meer actie nodig en wel zo snel mogelijk!
De spanning op de arbeidsmarkt neemt steeds meer toe. Zeker als het gaat om technische vacatures wordt het steeds lastiger om goede mensen te vinden. Daarom nam VNO-NCW Zeeland het initiatief om de koppen van bedrijfsleven, onderwijs en overheid weer bij elkaar te steken en het Techniekpact eens goed tegen het licht te houden. Bedrijven als Dow, Verbrugge, Trinseo en ICL IP waren aanwezig op de bijeenkomst op 29 oktober die werd gehouden bij Waterschap Scheldestromen in Middelburg.
Neldes Hovestad, voorzitter VNO-NCW Zeeland gaf in zijn inleiding aan hoe belangrijk de keuze voor techniek is. Ook zijn er veel initiatieven, zoals het Huis van de Techniek, Sterk Techniek Onderwijs Zeeland en bedrijfsscholen. Zoveel inmiddels, dat het voor een gemiddelde ondernemer lastig is om door de bomen het bos nog te zien. Naast Hovestad namen ook Harry van der Maas, gedeputeerde Zeeland, en Jo-Annes de Bat, gedeputeerde economie Zeeland, het woord.
Alle aanwezige directeuren kregen de kans om hun zegje te doen. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat gooide bij de afsluiting de knuppel nog even in het hoenderhok: ‘Misschien moeten we wel stoppen met het Techniekpact’. Zijn statement verscherpte de discussie. In ieder geval werd duidelijk dat er voldoende draagvlak is voor het Techniekpact, maar dat er wel meer actie en duidelijkheid nodig is. Om dit aan te pakken wordt een werkgroep geformeerd onder leiding van Eric de Ruijsscher (H4A).