Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Na corona gaan we niet weer massaal in de file staan, toch?

Het einde van de coronacrisis is in zicht. We kunnen stoppen met thuiswerken en het vermoeiende en inspiratieloze video vergaderen. We snakken ernaar om elkaar weer op kantoor te ontmoeten. Maar ik ben benieuwd naar de bijverschijnselen en dan met name op het gebied van de mobiliteit.

Enorme vertragingen en files willen we toch niet terug? 

Volgens mij weten we al niet meer hoe het was anderhalf jaar geleden. De drukte in de treinen en op de weg. De enorme vertragingen en het verstoken van miljoenen liters brandstof. Wij weten er in Brabant alles van met de sterke groei van de economie en onze internationale doorvoerfunctie.

Tijdens de afgelopen crisis was het rustig op de weg 

Ik hoop dat we vanuit de werkgevers slim genoeg zijn om wat nuttige dingen mee te nemen uit de afgelopen crisis. Voor de logistieke bedrijven en de bouw- en installatiebedrijven waren de afgelopen maanden qua mobiliteit natuurlijk fantastisch. Nog nooit zo snel zijn we van en naar de klant of de bouwplaats gekomen. Hetzelfde geldt voor de werknemers in de industrie, de reistijd woon-werkverkeer was korter en voorspelbaar.

De drukte neemt alweer toe 

Nu viel het mij op dat juist een aantal van deze bedrijven en ook vele mkb-bedrijven het thuiswerken al een tijdje hadden gestopt, ook voor het kantoorpersoneel. Je zag het aan de toegenomen drukte op de weg in de spits, alhoewel die nog niet tot heftige files leidde omdat de overheid en de grotere bedrijven zich nog goed aan de thuiswerkregel hielden.

Maak nu een goed mobiliteitsplan

Ik hoop dat we de komende vakantiemaanden benutten om een goed mobiliteitsplan voor de kantoorwerkers te maken. Kom met de fiets of werk 50 procent thuis. Doe allemaal mee, juist ook de bedrijven in de bouw, industrie, logistiek en het mkb. Dan loopt het in september niet weer helemaal vast en kunnen we maximaal profiteren van de komende groei. Met een verhoogde productiviteit, minder kosten, minder stress en ook in het belang van klimaat en duurzaamheid.

Houden we toch nog íets positiefs over aan corona.

 

Eric van Schagen
Voorzitter VNO-NCW Brabant Zeeland

 

Note: Deze column van Eric van Schagen werd gepubliceerd in opinieblad Forum van VNO-NCW

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement