Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

CSRD: zo maakt u een vliegende start | Newtone

Op woensdag 29 mei en 5 juni organiseren wij in samenwerking met VNO-NCW Brabant Zeeland een bijeenkomst over CSRD vanuit verschillende perspectieven bekeken. De rode draad: het verzamelen van inzichten en praktische inspiratie opdoen om deze uitdagende regelgeving beet te pakken. Om u een idee te geven welke onderwerpen tijdens het event de revue passeren en waar Newtone haar klanten mee helpt, hierbij een korte impressie wat u kunt verwachten en waar u direct mee van start kunt gaan.

Tekst: Edwin van Haare

Dagelijks helpen we ondernemers om op een passende wijze aan de slag te gaan met CSRD en met ESG-thema’s. Niet alleen met wat ‘moet’. Wij hebben het liever over de kansen die CSRD met zich meebrengt. Veel van onze klanten waarderen als we de volgende onderwerpen met ze bespreken:

 • Inzicht krijgen in het ESG-krachtenveld
 • Stakeholders
 • Verplichtingen, risico’s en kansen in beeld
 • Wat doet u al (goed) en wat communiceert u?

Van start met krachtenveld

In het krachtenveld zijn er aantal groepen die bijna altijd van toepassing zijn op een organisatie:

 • Overheden (als beleidsmaker en als inkoper)
 • Consumenten, werknemers en belangenbehartigers (duurzaam koopgedrag en betekenisvol werkgeverschap)
 • Financiers (banken, investeerders, etc.)
 • Aandeelhouders en klanten

Stel uzelf de volgende vragen:

 • Welke ESG/CSRD-ontwikkelingen zie ik bij deze vier groepen?
 • Welke vragen kan ik vanuit deze groepen verwachten?

Met deze antwoorden heeft u een eerste indruk wat er in uw krachtenveld gebeurt en wat er mogelijk van u verwacht wordt. Dit is een opmaat naar de volgende stap: de stakeholders.

Uw belangrijkste stakeholders

Door stakeholders te betrekken begrijpt u beter hoe zij naar duurzaamheidsonderwerpen kijken. Wie zijn de stakeholders waarop uw organisatie invloed heeft en welke stakeholders kunnen de organisatie beïnvloeden? Op deze manier maakt u een gewogen lijst met stakeholders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klanten, eigen personeel, medewerkers in de waardeketen, leveranciers en getroffen gemeenschappen. Vanuit CSRD-regelgeving bent u verplicht om deze stap te zetten. Wij  raden u aan om dit ook alvast vrijwillig te verkennen. Zonder uw stakeholders direct te benaderen kunt u voor uzelf bepalen wat de gevolgen zijn op uw stakeholders als u:

 • Niet van start gaat met CSRD/ESG
 • Juist wel van start gaat met CSRD/ESG

Vervolgens prioriteert u de kansen en mogelijke risico’s om mee te starten.

Kansen verkennen: ga in gesprek met uw stakeholders

Door de kansen bij stakeholders in beeld te brengen, heeft u een mooi ‘haakje’ om met hen in gesprek te gaan. Onze tip: wacht hier niet mee en ga open het gesprek aan. U zal zien dat zij blij zijn met dit initiatief, omdat zij ook niet alle kennis en antwoorden hebben. Wie weet slaagt u er samen met uw leverancier in om tot een nog ‘beter’ product te komen, waarmee uw klant blij is én waarmee ze verbetert op haar ESG-doelstellingen.

Tot slot: communiceer!

In de praktijk zien en spreken we veel ondernemers die in eerste instantie zeggen niet veel te doen op het gebied van duurzaamheid. Totdat we doorvragen op hun dagelijkse activiteiten. Dan komen we tot de conclusie dat ze op zowel de ‘Environmental (E)’ als de ‘Social (S)’ als de ‘Governance (G)’ al veel doen. Ze communiceren er alleen niet over. Breng in kaart wat u doet, stel vast dat dit klopt en communiceer erover met uw stakeholders. U creëert niet alleen bewustzijn bij mensen, u verschaft nieuwe inzichten en toont aan dat u op het gebied van ESG actief bent.

CSRD: van verplichting naar kans

Op woensdag 29 mei en 5 juni organiseren we samen met VNO-NCW Brabant Zeeland het event ‘CSRD: van verplichting naar kans’. Klik op onderstaande link voor meer informatie en aanmelden:

29 mei 2024 | vestiging Newtone Eindhoven (bezoekadres Waalre)
5 juni 2024 | Green Chemistry Campus Bergen op Zoom

Let op: er zijn slechts 50 plekken beschikbaar.

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met één van de ESG-directors: Marieke Verhoeff en Jean-Paul Tremio. Zij helpen u graag verder.

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement