Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Voorlopige herinvoering indirecte kostencompensatie draagt bij aan herstart Nyrstar

De indirecte kostencompensatie voor grootverbruikers van stroom  wordt, in ieder geval voor een jaar, opnieuw ingevoerd. Mede dankzij de inspanningen van diverse bedrijven en koepels – waaronder VNO-NCW Brabant Zeeland – kan zinkfabrikant Nyrstar in Budel, weliswaar met een verminderde productiecapaciteit, daardoor in mei weer gaan draaien. Dankzij een combinatie van het stopzetten van steunmaatregelen voor energie-intensieve industrieën en hoge energieprijzen, lag de zinkfabriek stil sinds januari 2024.

“Het laat zien dat bedrijven er goed aan doen om assertief te zijn en zich te laten horen. Uit zichzelf, of via ons als vertegenwoordiger van het bedrijfsleven,” zegt Jan van Mourik, manager belangenbehartiging bij VNO-NCW Brabant Zeeland.

Nadelige Europese positie Nederlandse industrie

Als gevolg van de stopzetting door de Nederlandse regering van de steunmaatregelen voor energie-intensieve industrieën -waaronder kritieke metaalactiviteiten- zitten bedrijven als Nyrstar Budel sinds eind 2022 in een aanzienlijk nadelige positie ten opzichte van vergelijkbare activiteiten in andere Europese lidstaten.

Guido Janssen, CEO van Nyrstar, in het persbericht van het bedrijf:

“We zijn verheugd om de herstart van Nyrstar Budel aan te kondigen en om de productie van zink en kritieke metalen te hervatten in onze uiterst efficiënte en geëlektrificeerde zinksmelter, met het oog op de verbeterende marktomstandigheden en de tijdelijke kostenverlaging van de Nederlandse overheid.” Guido Janssen, CEO van Nyrstar

Tegelijkertijd nuanceert Janssen door aan te geven dat de situatie zeer uitdagend blijft en dat er duurzame en structurele oplossingen nodig zijn om de hoge totale energiekosten in Nederland weer in lijn te brengen met ons omringende landen.

“Op 1 jaar kun je niet investeren”

“Mooi dat Nyrstar Budel weer gaat draaien, maar de situatie voor de Nederlandse industrie blijft uitdagend.” zegt Van Mourik. “Op 1 jaar kun je als bedrijf natuurlijk niet investeren. Het bedrijfsleven heeft zekerheid en stabiliteit nodig. We blijven daarom bij de overheid aandringen op duurzame steun voor hoge energiekosten voor de langere termijn om een gelijk speelveld te creëren in vergelijking met andere EU-lidstaten. En om oplossingen mogelijk te maken die kosten van het elektriciteitsnetwerk en -transport verlagen, zodat de economische levensvatbaarheid van onze innovatie Nederlandse industrie ook op langere termijn ondersteund wordt. Dit zal toekomstgerichte investeringen in verdere elektrificatie, flexibele afname en binnenlandse productie van essentiële producten, ofwel een duurzame toekomst voor onze industrie en de veel duizenden werknemers die daar werken, ondersteunen.”

Vragen of meer informatie?

Jan van Mourik, manager belangenbehartiging en lobbyist milieu en duurzaamheidNeem dan contact op met Jan van Mourik, manager belangenbehartiging VNO-NCW Brabant Zeeland,

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement