Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Ook kantorenbranche moet energieverbruik terugdringen

Het Energieakkoord verplicht burgers en bedrijven tot verduurzaming. Veel ondernemers zijn daar al toe aangezet, via per branche-afspraken of anderszins. Als een van de laatste komt nu ook de kantorensector aan bod. Vanaf 1 januari 2023 is het zogenaamde Energielabel C verplicht voor alle kantoren vanaf 100 m2 oppervlakte. Gebruikt het gebouw te veel energie? Dan mag het niet meer als kantoor worden gebruikt.

Meer dan dan vijftigduizend kantoren in Nederland moeten in 2023 minstens een energielabel C hebben. Het overgrote deel voldoet nog niet aan deze eis. Als het verduurzamingstempo niet omhoog gaat, zijn veel kantoren straks onbruikbaar, blijkt uit onderzoek van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). 65.000 van de 100.000 Nederlandse kantoren moeten voldoen aan de label-eis. Gebruikt een gebouw  meer dan 225 kwh per m2 per jaar, dan mag het niet meer als kantoor worden gebruikt.

Voor wie geldt deze wetgeving?

In het algemeen kan men zeggen dat deze regeling geldt voor kantoren die groter zijn dan 100m2 waarvan 50% van de oppervlakte een kantoorfunctie betreft, uitzonderingen zijn opgenomen door de RVO. Hiervoor kun je de RVO website raadplegen. In geval van verhuur is de eigenaar van het pand verantwoordelijk voor het aanvragen van het energielabel en het nemen van de energiebesparende maatregelen. Wanneer het pand geen kantoorlabel C of hoger heeft, dan riskeer je als eigenaar een boete van maximaal 81.000 euro of moet je het pand sluiten.

In de praktijk

In het voorjaar van 2022 organiseert VNO-NCW Brabant Zeeland een webinar over wat dit voor jou als ondernemer in de praktijk betekent.

Neem voor meer informatie of vragen contact op met Ruud Pulles via E. pulles@vnoncwbrabantzeeland.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement