Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

‘Ondernemers maken het verschil’ | Eric van Schagen, Eric de Ruijsscher | Gemeenteraadsverkiezingen 2022

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. De achtergrond waartegen dit gebeurt is een bijzondere. De meeste coronabeperkingen zijn net van tafel, maar de volgende grote crisis dient zich alweer aan. De oorlog in Oekraïne zorgt voor enorm menselijk leed en heeft grote economisch onzekerheid tot gevolg. Dat vraagt opnieuw veel flexibiliteit. De kans is groot dat de wereld voorlopig onrustig blijft. Ondernemers kunnen zich daar maar beter op instellen en de organisatie van hun bedrijf daarop afstemmen.

Ondernemers maken het verschil

Ondertussen maken we ons op voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. We hebben daarbij vooral het advies: maak gebruik van uw stemrecht. Voor ondernemers doen gemeenten er namelijk écht toe, zoals ondernemers ook voor gemeenten belangrijk zijn. Zij zijn het immers die iedere dag het verschil maken. Ondernemers dragen bij aan de levendigheid in steden en dorpen, zorgen voor banen, de producten en diensten die we nodig hebben én zijn de steunpilaar van vrijwel alle sportclubs en andere verenigingen. Maar liefst 4,4 miljoen mensen werken in het mkb en daarnaast nog eens 2 miljoen mensen bij het grootbedrijf.

Vestigingsklimaat

Voor de ondernemer geldt dat zijn gemeente het vestigingsklimaat voor een groot deel bepaalt. Ruimte, milieu, energienetwerk, bereikbaarheid, detailhandelsbeleid, goede huisvesting voor medewerkers en arbeidsmigranten, vergunningverlening; het is zomaar een greep uit de voor ondernemers belangrijke thema’s die voor een groot deel lokaal worden bepaald. En dan komen daar ook nog eens de naweeën van de coronacrisis bij. Veel ondernemers hebben te maken met grote schulden. Die moeten ze aflossen, maar zijn ze daar op korte termijn wel toe in staat? Gemeenten kunnen in elk geval nagaan in hoeverre zij de ondernemers bij kunnen helpen, om te voorkomen dat veel bedrijven onnodig omvallen.

Dialoog

Over deze en andere onderwerpen gaan wij in gesprek met de lijsttrekkers in de grotere gemeenten in Brabant en Zeeland, van Vlissingen tot Meierijstad. Wij kiezen daarbij bewust voor de dialoog. Niet alleen halen, maar ook brengen, staat daarbij centraal. Wij staan voor grote maatschappelijke opgaven, en we denken dat we die het beste gezamenlijk kunnen aanpakken: ondernemers, overheden en andere stakeholders.

Brede welvaart

‘Ondernemen voor brede welvaart’ is het motto van de koers die wij landelijk insloegen toen Ingrid Thijssen aantrad als nieuwe voorzitter van onze landelijke werkgeverskoepel VNO-NCW. Brede welvaart betekent voor ons een economisch sterker Nederland, maar ook een duurzamer en in veel opzichten socialer Nederland. Brede welvaart wil zeggen dat iedereen profiteert van de welvaartsgroei. Maar ook gaat het om een breed welvaartsbegrip: onze toegenomen welvaart mag niet ten koste gaan van het weerstandvermogen van onze planeet. De uitdagingen zijn zo groot, dat we die alleen gezamenlijk kunnen aangaan. In dialoog dus. Vanuit onze vaste overtuiging dat ondernemerschap meer dan ooit nodig is om de economie in de juiste richting te laten bewegen.

10-puntenplan

Natuurlijk hebben we ook een wensenlijstje gemaakt in de vorm van een 10-puntenplan. Van stroomlijning van vergunningverlening tot meer woningbouw tot bestrijding van de een overbelast elektriciteitsnetwerk tot vitalisering van de binnensteden voor een aangenaam woon- en leefklimaat in al onze gemeenten in Brabant en Zeeland. Het volledige overzicht is hier te vinden. Wij bieden de politici in de gemeente op voorhand onze medewerking aan. En o ja, we wensen ze natuurlijk een goede verkiezingscampagne toe.

Eric van Schagen
Voorzitter VNO-NCW Brabant Zeeland

Eric de Ruijsscher
Voorzitter VNO-NCW Zeeland

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement