Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Coronavirus: Informatie en noodmaatregelen voor ondernemers

NOW-regeling: Meer vergoed, minder beboet

De NOW-regeling wordt verlengd tot 1 juli 2021. Tijdens deze periode wordt de regeling in stappen versoberd. Waar er tot 1 januari nog sprake moet zijn van 20% omzetverlies, stijgt deze drempel vanaf 1 januari naar 30%. Ook het vergoedingspercentage wordt in stappen afgebouwd. Vanaf 1 oktober bedraagt het vergoedingspercentage 80%, vanaf 1 januari 70% en vanaf 1 april 60%. Hier staat tegenover dat de loonsom ook steeds verder mag worden verlaagd. De ontslagboete komt in de nieuwe regeling te vervallen.

Ondanks dat de vernieuwde regeling ingaat per 1 oktober, kan inschrijven pas vanaf 16 november. Ondernemers krijgen hun vergoeding met terugwerkende kracht. Het is belangrijk om te weten dat er voor elk tijdvak van drie maanden een nieuwe inschrijving nodig is. Het is niet mogelijk om de NOW-regeling meteen voor de komende negen maanden aan te vragen. Klik hier voor meer informatie over de vernieuwde NOW-regeling.

Liquiditeit

De maatregelen die het voor ondernemers makkelijker maken om geld te leven blijven voorlopig van kracht. De BMKB- en GO-regeling hoeft u niet aan te vragen bij de overheid. Deze regeling zijn bedoeld om banken en kredietverstrekkers meer ruimte te geven om geld te lenen aan ondernemers.

De belastingmaatregelen worden niet verlengd. Uitstel aanvragen kan tot 1 oktober. Het uitstel zelf loopt uiterlijk 31 december af. Vanaf 1 juli hebben ondernemers 36 maanden de tijd om de op opgebouwde achterstand af te betalen. Dit was eerder 24 maanden vanaf 1 januari, maar werd mede op aandringen van VNO-NCW verruimd. De verlaagde invorderingsrente van 0,01% geldt in ieder geval tot 31 december 2021.  Klik hier voor meer informatie over de belastingmaatregelen.

Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)

Vanaf 1 oktober wordt ook de TVL-regeling verlengd tot 21 juni 2021. Tot 31 december geldt de huidige grens van 30% omzetverlies. In 2021 gaat deze grens omhoog, al is nog niet bekend met hoeveel. Daarnaast moeten ondernemers in drie maanden tijd €4.000 aan vaste lasten hebben, dit was voorheen vier maanden. Over de exacte manier waarop deze regeling in stappen wordt versoberd moeten nog knopen worden doorgehakt. Het maximale subsidiebedrag wordt echter wel verhoogd van €50.000 naar €90.000. Klik hier voor meer informatie over de TVL-regeling.

TOZO-regeling: Gezin als uitgangspunt

Per 1 oktober veranderen ook de voorwaarden van de TOZO-regeling. Vanaf die datum vindt er bij de aanvraag een vermogenstoets plaats. Dit betekent dat ondernemers niet meer dan €46.520 aan geldmiddelen tot hun beschikking mogen hebben. Contant geld, banksaldi en aandelen tellen hier wel voor mee, maar de eigen woning, pensioen en bedrijfsbezit niet. Ook de partnerinkomenstoets blijft van kracht. De gewijzigde regeling loopt in door tot 1 juli 2021.

Voor de TOZO-regeling kunnen ondernemers terecht bij de gemeente waar ze wonen. Het Kabinet geeft aan dat gemeentes in 2021 meer zullen sturen op de nieuwe economische situatie. De nadruk komt daarmee meer te liggen op het ‘helpen veranderen’. Het is echter nog niet duidelijk hoe men hier concreet invulling aan gaat geven. Klik hier voor meer informatie over de TOZO-regeling.

Grenswerkers
Het is belangrijk om te onthouden dat de aanscherping van maatregelen niets verandert aan de situatie van grenswerkers. Als u of uw werknemer voor werkzaamheden de grens moet passeren, blijft dit altijd mogelijk. Dit heeft de Europese Commissie al op het begin van de coronacrisis besloten. Bovendien zijn grenswerkers uitgesloten van verplichte quarantaine. Uit voorzorg raden wij aan om grenswerkers te voorzien van een werkgeversverklaring. Dit hoeft niet meer te zijn dan een ondertekend document waarin de werkgever aangeeft dat de betreffende werknemer voor werkzaamheden de grens moet passeren. Hiervoor hebben we voorbeelden opgesteld in het [Nederlands] en het [Duits].

Andere informatiebronnen en vragen

Met VNO-NCW en MKB-Nederland werken we samen met KVK aan het informeren van ondernemers over gevolgen van het coronavirus. De Kamer van Koophandel heeft een algemeen overzicht van wat je als ondernemer moet weten over het coronavirus.

Vragen?

Wij staan onze leden graag persoonlijk te woord. Heb je vragen over de maatregelen of adviezen? Of wil je graag meer informatie over de mogelijkheden voor jouw onderneming? Neem dan contact op met:

Anne Deelen
deelen@vnoncwbrabantzeeland.nl
06-24359180

 

 

Vraag en aanbod

Oplossingen zitten vaak in een verrassende hoek
Waar de ene ondernemer een beroep moet doen op werktijdverkorting, kampt de andere juist met personeelstekort. Mogelijk kunnen wij een andere ondernemer aan jou koppelen en helpen jullie elkaar door deze crisis heen.

Laat hieronder weten tegen welk acuut probleem jij aanloopt en waarmee jij écht geholpen bent. Wij gaan aan de slag en kijken in ons netwerk of er bedrijven zijn die jou kunnen helpen.

Laat ons via dit formulier weten wat je nodig hebt

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement