Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Europese verkiezingen 6 juni: VNO-NCW Brabant Zeeland maakt zich hard voor sterk Europees concurrentievermogen

‘Het herstel van Europese concurrentiekracht moet de komende vijf jaar hét centrale thema zijn in de Europese Unie.’ Die oproep doen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in het kader van de onlangs gelanceerde Europacampagne en de bijbehorende visie op wat volgens ondernemers nodig is in Europa na de verkiezingen. VNO-NCW Brabant Zeeland organiseert onder deze vlag een gesprek tussen (toekomstige) Europese parlementariërs en ondernemers uit de regio Brabant en Zeeland op 28 mei.

Campagne met tientallen evenementen en acties

De komende maand hebben VNO-NCW en MKB-Nederland tientallen evenementen en acties georganiseerd in het hele land. Van podcasts, regionale debatten en een lijsstrekkersdebat, tot een online campagne met jonge ondernemers. Dit alles om aandacht te vestigen op het belang van een sterke EU voor een gezonde en duurzame en innovatieve en weerbare economie. Ook roepen ze iedereen op te gaan stemmen. Er is een uitgebreide agenda van wat volgens ondernemers de komende jaren nodig is in Europa.

Het ondernemersgesprek in Brabant en Zeeland vindt plaats op dinsdag 28 juni tussen 14 en 16 uur bij LambWeston in Breda. Bestuursleden en vertegenwoordigers van bedrijven met Europese ambities gaan dan in gesprek met kandidaten voor het Europees Parlement vanuit onze regio. In elk geval nemen VVD, CDA, D66 en NSC daaraan deel.

Ondernemers onmisbaar voor sterke EU

In hun visiedocument schrijven de ondernemersorganisaties dat zonder sterke Europese Unie, er geen sterk Europees bedrijfsleven bestaat. Net zo min als zonder ondernemers, geen sterk Europa kan bestaan. Om de concurrentiepositie van de EU te versterken – en ondernemers in staat te stellen hun rol te spelen – is op een aantal cruciale terreinen dringend extra actie vereist.

Herstel de kracht van de interne markt

De Europese interne markt is dé hoeksteen van het Europese ondernemings- en investeringsklimaat. De laatste jaren zien we echter dat de voltooiing van de interne markt stokt en er steeds vaker sprake is van 27 nationale markten, in plaats van één Europese markt. In lijn met het rapport van Enrico Letta is er een ambitieuze agenda nodig om de interne markt te hervormen en toekomstbestendig te maken.

Actief industriebeleid en versterking weerbaarheid

De EU zal zich assertiever moeten opstellen tegenover andere grootmachten zoals China en de VS en haar afhankelijkheden zo snel mogelijk moeten verminderen. Dit alles zonder de voordelen van vrijhandel te verliezen. Dit vraagt om een actief industriebeleid met daarin bijzondere aandacht voor het versterken van onze economische weerbaarheid en defensie-industrie.

Aandacht voor mkb en betere regelgeving

Voor een sterker Europa, is een sterk en concurrerend mkb essentieel. Het mkb omvat circa 99 procent van alle Europese ondernemingen en biedt werk aan zo’n 100 miljoen mensen. Een brede mkb-agenda is nodig om de concurrentiekracht van het mkb te vergroten. Het verminderen van de Europese regeldruk is hierin een essentieel onderdeel. Alleen al tussen 2017 en 2022 kwamen er 850 nieuwe wetten bij. Uit de Europa-enquête van Opinieblad Forum blijkt dat 80 procent van de ondernemers de regeldruk in de EU te hoog vindt. Dit moet anders. Europese wetgeving moet zich focussen op hoofdzaken in plaats van details, met speciale aandacht voor de uitvoerbaarheid voor het mkb.

Jan van Mourik, manager belangenbehartiging en lobbyist milieu en duurzaamheidVragen of meer informatie?

Neem dan contact op met Jan van Mourik, manager belangenbehartiging, via mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement