Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

VNO-NCW Brabant Zeeland: “Blij met Eindhovense steun voor groeiplannen ASML, maar zorgt ook voor uitdagingen.”

VNO-NCW reageert instemmend op het ‘historische besluit’ van de Eindhovense gemeenteraad mee te werken aan de uitbreiding van ASML op haar grondgebied. De werkgeversvereniging is blij met de steun van de gemeente Eindhoven voor de groei van het unieke bedrijf dat ASML is. De chipmachinefabrikant zorgt voor een enorme impuls voor de economie met veel directe maar ook indirecte werkgelegenheid en levert daarmee een inmiddels niet weg te denken bijdrage aan het verdienvermogen van Nederland.

Groei ASML zorgt voor grote uitdagingen

 De enorme groei van ASML plaatst de Brainportregio voor grote uitdagingen: meer werknemers, meer woningen, meer ruimte, meer vervoer enz. Het is onvermijdelijk dat ruimte voor bedrijven in de Brainport regio (nog) schaarser wordt. Dat heeft ook gevolgen voor het uitgiftebeleid: voor bepaalde bedrijven zal in de kern van de Brainportregio minder plaats zijn. Dat wil in de ogen van VNO-NCW Brabant Zeeland niet zeggen dat dit ten koste mag gaan van bestaande bedrijven in de regio. De wens van een deel van de gemeenteraad om afscheid te nemen van ‘vervuilende’ bedrijven op het huidige grondgebied van Eindhoven wordt daarom door de werkgeversvereniging afgewezen.

“Nog los van het feit dat je bedrijven niet zomaar weg kunt sturen of kunt onteigenen, gaat dat ook ten koste van het draagvlak in de maatschappij en onder ondernemers voor de groeiplannen in van de Brainport-regio, en dat is onwenselijk. Het succes van de Brainport regio is het succes van iedereen, en niet van een handjevol bedrijven, en dus moet voorkomen worden dat bepaalde bedrijven en hun medewerkers geforceerd worden te vertrekken.” aldus Eric van Schagen, voorzitter van VNO-NCW Brabant Zeeland

Enorme economische impuls

Het is de bedoeling dat er een groot complex van ASML verrijst op de zogeheten Brainport Industries Campus. ASML verwacht daar werk te bieden aan 20.000 medewerkers. Met de operatie Beethoven sprak het kabinet eerder al zijn steun uit voor een verdere groei van ASML: 2.5 miljard voor talentontwikkeling, het bouwen van huizen en het aanleggen van infrastructuur.

Jan van Mourik, manager belangenbehartiging en lobbyist milieu en duurzaamheid

Vragen of meer informatie?

Neem dan even contact op met Jan van Mourik, manager belangenbehartiging, via mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement