Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Werkgevers in Brainport willen een ‘deeltijd-ww nieuwe stijl’

Werkgeversvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland en Brainport Eindhoven roepen het nieuwe kabinet op om een ‘deeltijd-ww nieuwe stijl’ in te voeren. Dit is volgens de organisaties hard nodig om ook in de toekomst talent en banen te behouden bij plotselinge vraaguitval. ‘Bedrijven in onze regio investeren veel in hun medewerkers en willen bij een tijdelijke dip ontslagen voorkomen,’ stelt Lars van der Hoorn, bestuurslid bij VNO-NCW Eindhoven. De organisaties doen een uitgewerkt voorstel voor structureel, toekomstgericht beleid dat een opvolger is van de NOW-regeling.  

Talentbehoud

Bij plotselinge vraaguitval kan verlies van zorgvuldig opgebouwde kennis, talent en vakmanschap een ongewenst gevolg zijn. Van der Hoorn: ‘Zonde, omdat bedrijven en overheden hier fors in investeren en dit werknemers minder zekerheid en perspectief biedt. Maar ook omdat dit personeel na herstel juist weer hard nodig is.’ De organisaties pleiten daarom voor een permanente regeling voor werktijdverkorting, zoals de deeltijd-ww waarmee toekomstbestendige bedrijven tijdelijk worden ondersteund bij een onverwacht sterke productie- en vraaguitval.

'Bedrijven in onze regio investeren veel in hun medewerkers en willen bij een tijdelijke dip ontslagen voorkomen,' stelt Lars van der Hoorn, bestuurslid bij VNO-NCW Eindhoven.

Veerkracht

‘Een dergelijke regeling draagt bij aan een veerkrachtig ecosysteem in de regio. Dat merken we juist in de high tech maakindustrie. Het is een internationaal opererende sector die daardoor snel impact ervaart van externe gebeurtenissen en conjuncturele schommelingen. Dit vraagt om beleid dat bedrijven altijd in staat stelt om flexibel op deze schommelingen in te kunnen spelen. Een regeling die geen noodlijdende bedrijven overeind houdt, maar toekomstbestendige bedrijven helpt om vakmensen en kenniswerkers wél in dienst te houden.’ Zegt Paul van Nunen, directeur van Brainport Development. “

Argumenten

In andere Europese landen zoals Duitsland en Zwitserland zijn zulke regelingen er al meerdere jaren en de effecten daar blijken zeer positief. De NOW-regeling laat zien dat een dergelijke regeling inderdaad een dempend effect kan hebben op werkloosheid in crisistijden. Daarnaast zijn er nog meer argumenten aan te voeren waarom ook de overheid zo’n permanente regeling zou willen. Zo verminderen we druk op de uitkeringen en voorkomt het afbreuk aan sectoren die essentieel zijn voor onze nationale economie.

Vervolgstappen

Dit agenderen VNO-NCW Brabant Zeeland en Brainport Eindhoven bij het nieuwe kabinet. We roepen hen op om te gaan voor beleid dat de Nederlandse open economie – juist post-corona – veerkrachtiger en robuuster maakt. Een deeltijd-ww regeling nieuwe stijl is daarin een belangrijk instrument.

Vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met Tijmen Bergen, manager communicatie bij VNO-NCW Brabant Zeeland, bergen@vnoncwbrabantzeeland.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement