Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Wat zijn de mogelijkheden om in coronatijd onder een langdurige overeenkomst uit te komen ?

Deze vraag wordt regelmatig gesteld door ondernemers. Wat hier juridisch aan de orde is, is in hoeverre de coronacrisis een onvoorziene omstandigheid is. Is dit het geval dan staat het een van de contractspartijen vrij onder de overeenkomst uit te komen of andere voorwaarden richting zijn wederpartij af te dwingen.

Uit jurisprudentie blijkt dat contractspartijen een situatie als de coronacrisis in bestaande overeenkomsten niet hebben voorzien. Rechters overwegen dan ook deze crisis als een onvoorziene omstandigheid te zien. Dit betekent echter niet dat u de overeenkomst zomaar kunt ontbinden of de voorwaarden opnieuw kunt bepalen. U moet de rechter er alsnog van overtuigen dat deze onvoorziene omstandigheden zodanig zijn dat dit een ontbinding van de overeenkomst of wijziging van de voorwaarden rechtvaardigt.

Uit de praktijk blijkt dat rechters niet zomaar de partij die hier een beroep op doet in het gelijk stelt. Het hangt uiteindelijk van de specifieke omstandigheden af of een dergelijk beroep slaagt. Zorg er daarom voor dat u in toekomstige overeenkomsten een bepaling opneemt wat u en uw contractspartij doen in een situatie als een COVID-19 pandemie.

Onze kennispartner ABAB Legal behandelt wekelijks een vraag van een ondernemer in juridisch perspectief. Bijvoorbeeld: Welke aandachtspunten zijn van belang bij het reorganiseren van personeel? Welke spelregels gelden bij het beschermen van intellectueel eigendom? En tips om de curator slim af te zijn bij een (aankomend) faillissement.

Heb jij een vraag voor ABAB Legal? Mail deze dan naar communicatie@vnoncwbrabantzeeland.nl. En volg ons via LinkedIn voor de wekelijkse vraag en het antwoord. Daar kun je trouwens ook eenvoudig jouw vraag via een reactie achterlaten.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement