Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Toch niet ‘werken waar je wilt’ | ABAB Legal

Ondernemers mogen medewerkers verplichten om op de bedrijfslocatie te werken. Werknemers hebben dus niet de vrijheid om te werken waar zij willen. Dat is de verrassende uitkomst van de stemming van de Eerste Kamer op het wetsvoorstel Werken waar je wilt.

Tekst: Inge Titulaer, jurist arbeidsrecht bij ABAB Legal

Geen wettelijke verplichtingen voor thuiswerken

De wet Werken waar je wilt werd op 26 september 2023 verworpen door de Eerste Kamer. De bedoeling van de wet was het bevorderen van wettelijke mogelijkheden voor medewerkers om zelf te bepalen waar zij het werk willen uitvoeren. Werkgevers met 10 of meer medewerkers zouden zo’n verzoek van een medewerker in beginsel moeten toestaan en niet zomaar mogen weigeren. Het voorstel was al door de Tweede Kamer goedgekeurd. De Eerste Kamer stemde tegen. Met de recente afwijzing van de wet zijn verplichtingen voor werkgevers op dat onderwerp van de baan.

Thuiswerken wel gunstige arbeidsvoorwaarde

Voor ondernemers blijft het bieden van mogelijkheden om te thuiswerken wel een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. In de huidige arbeidsmarkt kan dit net die extra voorwaarde zijn waardoor medewerkers voor uw onderneming kiezen.

Hoe is uw thuiswerkbeleid?

Wie, binnen welke functie en wanneer mag er thuisgewerkt worden? Op welke wijze en onder welke werkafspraken? Allemaal vragen die u als werkgever moet beantwoorden. Wees daarbij ook bedacht op de Arbo-eisen aan een werkplek. Vergoedt u alle kosten voor thuiswerken? En hoe gaat u om met de vaste reisvergoedingen die u mogelijk hanteert?

Het is echt aan te raden om goed na te denken over het beleid dat bij uw organisatie past. Een deskundige adviseur helpt u bij het opstellen van het beleid.

 

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement