Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Grotere kans op financiering voor start-ups door merkrecht en octrooi | ABAB Legal

Voor start-ups is het verkrijgen van financiering een van de meest cruciale uitdagingen. Een kapitaalinjectie is vaak de sleutel tot het realiseren van innovatieve ideeën en de groei van jonge ondernemingen. Merkrecht en octrooi vergroten de kans op financiering blijkt uit recent onderzoek.

Tekst: Niels Insta, jurist ondernemingsrecht en ICT-recht bij ABAB Legal

Onderzoeken van het Europees Octrooibureau (EOB) en het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) laten de kracht zien van merkrecht en octrooi. Deze juridische beschermingsmaatregelen voor intellectueel eigendom bieden niet alleen waarborgen voor innovatieve ideeën, maar fungeren ook als een sleutel tot het verkrijgen van investeringen.

Merkrecht en octrooi: de basisprincipes

Merkrecht en octrooi zijn twee verschillende vormen van intellectuele eigendomsrechten die van groot belang zijn voor het beschermen van innovatieve ideeën en producten. Merkrecht is van toepassing op de bescherming van merknamen, logo’s en andere herkenbare symbolen die een bedrijf identificeren. Het stelt bedrijven in staat om exclusief gebruik te maken van deze merken, waardoor verwarring bij consumenten wordt voorkomen en de reputatie van het bedrijf wordt beschermd.

Octrooi is bedoeld voor de bescherming van technische uitvindingen en innovatieve processen. Het verleent de houder het exclusieve recht om de uitvinding te gebruiken, verkopen of licentieëren gedurende een specifieke periode. Dit voorkomt dat anderen de uitvinding zonder toestemming gebruiken, wat een sterk concurrentievoordeel kan bieden.

Financiering en de kracht van merkrecht en octrooi

Het onderzoek van EOB en EUIPO benadrukt dat startups die merkrecht en octrooi toepassen aanzienlijk meer succes hebben bij het verkrijgen van financiering bij investeerders. Met name jonge start-ups die in de vroege groeifase intellectuele eigendomsrechten aanvragen, kunnen tot wel 10 keer sneller financiering aantrekken.

Nederlandse start-ups vallen op als het gaat om het gebruik van Europese octrooien en handelsmerken. Vooral in sectoren als biotechnologie, wetenschap, techniek, energie en gezondheidszorg zijn deze rechten van groot belang. Het onderzoek toont aan dat het gebruik van Europese handelsmerken in plaats van nationale handelsmerken de kans op vroege financiering met maar liefst 6 keer vergroot en dat de kans met octrooien ruim 5 keer hoger ligt.

Te weinig merk- en octrooiaanvragen

Ondanks die indrukwekkende cijfers blijkt dat Nederlandse start-ups relatief weinig rechten voor intellectueel eigendom aanvragen. Slechts 14 procent van de Nederlandse start-ups heeft zulke aanvragen ingediend, terwijl het Europese gemiddelde op 29 procent ligt.

Heeft u een start-up? En wilt u mee kans maken op financiering door investeerders? Verken dan samen met een juridisch adviseur de mogelijkheden om intellectuele eigendomsrechten te integreren in uw bedrijfsstrategie. Dit heeft aantoonbare en aanzienlijke invloed op het succes van het verkrijgen van een financiering.


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement