Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Verbod nevenwerkzaamheden vanaf 1 augustus 2022 | ABAB Legal

Vanaf 1 augustus 2022 mag u als werkgever uw werknemer niet meer verbieden om buiten het werkrooster te gaan werken voor een ander, tenzij er een rechtvaardigingsgrond is.

Richard Ouwerling, Senior jurist arbeidsrecht ABAB  Legal

Het komt steeds vaker voor dat werknemers naast hun hoofdbaan nog een klein eigen bedrijf hebben of zelfs een tweede baan. Het nevenwerkzaamhedenbeding kan dan een grote belemmering vormen. Daarom heeft een Europees Parlement een richtlijn aan de Europese lidstaten opgelegd, waarin – naast het studiekostenbeding – ook het nevenwerkzaamhedenbeding wordt ingeperkt. Per 1 augustus 2022 moet deze Europese Richtlijn voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in ons land zijn ingevoerd.

Objectieve rechtvaardiging

Een verbod op nevenwerkzaamheden kan straks alleen nog worden opgenomen, als er een objectieve rechtvaardiging voor dit verbod bestaat. De volgende objectieve rechtvaardigingsgronden zijn toegestaan:

 

  • bescherming van de gezondheid en veiligheid van werknemers;
  • bescherming van vertrouwelijke bedrijfsinformatie;
  • integriteit van overheidsdiensten;
  • vermijden van belangenconflicten.

Nevenwerkzaamheden in arbeidsovereenkomst opnemen

Dus als u opneemt dat u wilt voorkomen dat uw medewerker de Arbeidstijdenwet overtreedt; of bijvoorbeeld wilt voorkomen dat de]]uw medewerker parttime voor de concurrent gaat werken, kunt u nog steeds een nevenwerkzaamheden in de arbeidsovereenkomst opnemen. Door in het beding op te nemen dat toestemming van u als werkgever vereist is, kunt u van geval tot geval controleren of de specifieke nevenwerkzaamheden niet schadelijk zijn voor uw bedrijf.

Boete

Als u tot slot ook een contractuele boete afspreekt op overtreding van het verbod van nevenwerkzaamheden zit er een spreekwoordelijke stok achter de deur. Het voordeel hiervan is bovendien dat u bij de rechter alleen hoeft aan te tonen dat uw werknemer de afspraken heeft geschonden. U hoeft niet te bewijzen dat u schade heeft geleden en ook niet hoeveel.

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement