Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Ondernemersorganisaties: ‘Militaire inval Oekraïne uiterst zorgwekkend’ 

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn zeer bezorgd over de militaire inval van Oekraïne door het Russische leger. ‘Met deze grove schending van de soevereiniteit van Oekraïne, wordt door Rusland de veiligheid in heel Europa op het spel gezet. We volgen de situatie nauwlettend en roepen Nederlandse bedrijven en medewerkers die actief zijn in de regio op zich zo snel mogelijk in veiligheid te brengen’, aldus de ondernemersorganisaties. Zij vrezen voor forse druk op onder meer energieprijzen en een aanzienlijke verstoring van internationale handelsstromen.

Sanctiepakket

In reactie op de Russische inval komt de Europese Unie naar verwachting vanavond met aanvullende sancties tegen het land. Waarschijnlijk zal dat pakket veel zwaarder zijn dan de sancties die twee dagen geleden zijn aangekondigd tegen enige honderden Russische officials en twee banken. Ook de G7 komt vanavond bijeen over de situatie in Oekraïne. ‘Uiteraard zitten bedrijven nooit te wachten op sancties, maar nu de internationale situatie dermate is verslechterd, is het aan het bedrijfsleven om aan een door de politiek vastgesteld sanctiepakket te voldoen,’ aldus de organisaties. Ze roepen iedereen dan ook op hier navolging aan te geven. Verder kunnen de sancties leiden tot tegenacties van de Russische overheid met complicaties aan de grens of andere maatregelen die het handelsverkeer raken. Zo wordt ook gevreesd voor verdere cyber-aanvallen.

Informatiesessie met ondernemers

‘We zien dat de huidige situatie effect heeft op de energieprijzen en dat dit voor veel onzekerheid zorgt onder Nederlandse bedrijven. Daarom organiseren wij morgen een informatiesessie met ondernemers, waarin de actuele stand van zaken wordt besproken’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Deze ledensessie vindt morgen online plaats om 14:30 uur en staat onder leiding van algemeen directeur van VNO-NCW Cees Oudshoorn. Bij de sessie zal het ministerie van Buitenlandse Zaken aanwezig zijn. Graag inventariseren zij in deze eerste sessie alle knelpunten en aandachtspunten bij de ontstane situatie. Zodra het sanctiepakket duidelijk is (waarschijnlijk na het weekend), wordt een tweede sessie daarover georganiseerd met het ministerie.

Leden kunnen zich aanmelden voor deze sessie te mailen naar secretariaateconomie@vnoncw-mkb.nl.
U ontvangt dan de MS Teams invite.

Voor meer vragen kunt u contact opnemen met Edwin van Scherrenburg, Mieke Ripken of Kees Bakhuis. Zie de gegevens van de woordvoerders op https://www.vno-ncw.nl/pers-vno of www.mkb.nl/pers-mkb

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement