Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Ondernemers sterk en inventief tijdens pijnlijke en kostbare coronacrisis

Dankzij een combinatie van overheidssteun en aanpassingsvermogen doorstaan veel ondernemers de coronacrisis. Een specifieke groep dreigt echter alsnog in de problemen te komen. Voor deze ondernemers is het vaak onmogelijk om zich aan te passen aan de enorme impact voor hun onderneming die gepaard gaat met deze crisis. Dat blijkt uit een enquête die ondernemingsvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland hield onder haar leden. De resultaten zijn in lijn met het bericht dat het CBS vandaag publiceerde.

Maatwerk nodig voor soepele doorstart economie

VNO-NCW Brabant Zeeland concludeert op basis van de resultaten dat de aanpak van het kabinet in grote lijnen succesvol is. Dat succes is mede te danken aan de wendbaarheid en veerkracht van ondernemers. Nu de crisis een nieuwe fase ingaat en de nadruk steeds meer komt te liggen op een soepele doorstart van onze samenleving, moet er echter wel ruimte komen voor maatwerk.

Eric van Schagen, voorzitter VNO-NCW Brabant Zeeland is trots: “Bij aanvang van de coronacrisis maakten ondernemers in Brabant en Zeeland zich veel zorgen. In de afgelopen drie maanden lieten ze echter zien wat ondernemerschap betekent: sterke schouders en snel handelen. Dat toont de kracht van de ondernemers in Brabant en Zeeland! Maar, het is nog niet over, voor een aantal bedrijven zullen de grootste problemen nog komen.”

Klik hier voor het pdf-bestand

Ondernemers in acute geldnood gehalveerd

Het aandeel ondernemers dat in acute geldnood verkeert (5%) is gehalveerd sinds het begin van de crisis. Slechts 3,5% heeft tot nu toe personeel moeten ontslaan, een teken dat de NOW-regeling haar doel in dit opzicht heeft bereikt. De regeling heeft flexwerkers minder kunnen ontzien. Ruim een derde (37%) van de bevraagde ondernemers heeft wegens de crisis minder flexibele krachten ingehuurd.

Anderhalvemetereconomie niet het nieuwe normaal

Het gaat dus beter dan verwacht, maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen. Een meerderheid (58%) van de ondernemers geeft aan dat de anderhalvemetereconomie niet het nieuwe normaal kan worden. Voor 6% is deze manier van werken maximaal drie maanden vol te houden. Binnen een jaar loopt het percentage ondernemers dat niet langer meekan in de anderhalvemetereconomie op tot 31%. 2,5% kan helemaal niet ondernemen binnen de kaders die nu gelden.

Ruim € 50.000 investeren om te veranderen

Om deel te kunnen nemen aan de anderhalvemetereconomie, moet 85% van de ondernemers hun manier van werken veranderen. Voor de meerderheid (60%) blijven de aanpassingen beperkt. Bij een flinke groep (22%) zijn de veranderingen ingrijpend. Deze aanpassingen gaan vaak gepaard met een flinke investering. Een kwart van alle ondernemers moet meer dan € 10.000 investeren. Voor 8% loopt dit bedrag zelfs op tot boven de € 50.000. Vooral bedrijven met veel personeel moeten vaak diep in de buidel tasten. Van de bedrijven met meer dan 250 werknemers is ruim 35% meer dan € 50.000 kwijt aan de benodigde aanpassingen.

Verdeeld over steunpakket

Over het nieuwe steunpakket van het kabinet zijn de leden verdeeld. Zo vindt 32% van de ondervraagden dat het nieuwe steunpakket onvoldoende rekening houdt met de situatie binnen hun bedrijf. 31% van de bevraagde ondernemers denkt dat het nieuwe steunpakket niet genoeg is om hun bedrijf door de crisis te loodsen. Een belangrijk deel van de leden (31%) vindt dat deze crisis ondanks alle maatregelen alsnog voor de rekening van ondernemers komt. Ondanks deze stevige percentages, maken we daaruit op dat de meerderheid van de ondernemers vertrouwen houdt en zich gesteund voelt.

Vragen over dit persbericht? Neem contact op met Tijmen Bergen, manager communicatie, 0659922422, bergen@vnoncwbrabantzeeland.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement