Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Medewerkersparticipatie als middel om uw personeel te binden aan uw (familie)bedrijf | ABAB

Bij familiebedrijven is continuïteit een belangrijk thema. Opvolging door de volgende generatie is het uitgangspunt. Hierin speelt ook het behouden van werknemers die een essentiële rol vervullen een grote rol. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt zijn er voor uw medewerkers mogelijkheden buiten uw bedrijf om hun loopbaan voort te zetten. Medewerkersparticipatie kan een manier zijn om uw werknemers te binden.

Werknemers binden aan uw bedrijf

Om werknemers te binden aan het bedrijf zetten ondernemers regelmatig werknemersparticipatie in. Hierdoor ervaren werknemers meer binding met het bedrijf waardoor er lange termijn commitment ontstaat. Let wel: het behoud van uw medewerkers wordt natuurlijk ook bepaald door individuele tevredenheid. Beloning – in welke vorm dan ook – speelt hierbij een belangrijke rol. Maar dit is zeker niet de enige factor.  Of een medewerker tevreden is in de functie wordt bepaald door een veelheid aan factoren, zoals perspectief, voldoening in het werk, stijl van leiding geven, mogelijkheden in het kader van opleiding, ruimte en waardering voor eigen initiatieven.

Medewerkersparticipatie

Op het gebied van beloning zijn er diverse mogelijkheden om medewerkers te binden aan uw bedrijf. Medewerkersparticipaties is er hier één van. Medewerkers die u selecteert worden hierbij mede aandeelhouder van uw bedrijf. Zo vergroot u de betrokkenheid en wakkert u ondernemerschap aan. Uw werknemer is immers mede-eigenaar van het bedrijf. Een deel van hun inkomen komt voort uit dividend en/of waardegroei van hun aandelen. Met name de waardegroei is iets voor de lange termijn en zorgt dus voor lange termijn binding.

Denk na over voorwaarden

Als oorspronkelijke eigenaar van het bedrijf heeft u (als familie) wellicht de neiging om allerlei beperkende voorwaarden te verbinden aan participaties, zoals geen zeggenschap. Deze beperkende voorwaarden zijn begrijpelijk, maar doen stuk voor stuk afbreuk aan het gevoel van betrokkenheid en ondernemerschap van uw werknemer. Denk daarom goed na welke voorwaarden voor u in ieder geval moeten gelden. Als deze vergaand zijn is het de vraag of die de participaties niet zodanig uithollen, dat ze nog het effect hebben om belangrijke medewerkers te binden.

Onderlinge verhoudingen medewerkers

Het is zeer belangrijk om bij het invoeren van werknemersparticipaties goed te communiceren met uw werknemers. Bedenk dat u onderscheid gaat maken tussen medewerkers. Dit doet wat met de onderlinge verhoudingen en dus de samenwerking. Ten aanzien van de werknemers die de mogelijkheid krijgen om participaties te verwerven is het belangrijk hun verwachtingen goed te managen. Komen de verwachtingen van de werknemers overeen met hetgeen u ze gaat bieden? Zo niet, dan is het eerder een teleurstelling dan een bindmiddel. Daarnaast moet u een balans vinden tussen eenvoud en een juridisch waterdichte regeling. Een hoge mate van complexiteit kan werknemers afschrikken.

Overweegt u het inzetten van werknemersparticipatie om medewerkers aan uw bedrijf te vinden?

Denk dan goed na over wat u precies met de participaties wilt bereiken. Schakel een specialist in om samen met u te kijken naar de voor u best passende mogelijkheden.

 

ABAB Accountants en Adviseurs
Gert-Jan Haanen
Directeur Consultancy

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement