Komende tijd nauwgezet monitoren of verdere aanpassingen in steunpakket nodig zijn
‘De zojuist aangekondigde aanpassingen in het derde steunpakket zijn een stap in de goede richting om bedrijven in zwaar getroffen sectoren met meer maatwerk door de crisis te loodsen. Komende tijd moeten we echter nauwgezet bekijken of dit voldoende is voor deze sectoren, want dat is de vraag. Dit hebben we ook met het kabinet afgesproken.’ Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de nieuwe maatregelen van het kabinet waarover zij de afgelopen weken hebben onderhandeld.
Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: ‘Met de nieuwe ingrijpende corona-maatregelen was duidelijk dat er gekeken moest worden naar extra steunmaatregelen voor ondernemers. We hebben daarover intensieve gesprekken gevoerd de afgelopen weken. Het is goed dat het kabinet er nu toch toe heeft besloten de SBI-codes los te laten zodat, in ieder geval tot eind dit jaar, iedere ondernemer met flink omzetverlies een tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) kan krijgen. Daar hebben wij ons steeds hard voor gemaakt. Dit is broodnodig omdat nog steeds ondernemers, bijvoorbeeld in het transport, buiten de boot vielen. We blijven de komende weken met het kabinet in gesprek om te kijken of de steunmaatregelen verder aangepast moeten worden als de corona-maatregelen aanhouden en de coronacrisis zich verder verdiept. Ook de aanstaande versobering van het steunpakket per 1 januari zullen we waarschijnlijk opnieuw moeten wegen.’
Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: ‘Met deze aanpassingen komt er ruimte voor meer maatwerk per sector. Bovenop het bestaande steunpakket komt er in totaal voor 50 miljoen extra compensatie voor de evenementensector en ondernemers in de culturele sector. De vraag is echter of dit voldoende is. De verhoging van de TVL voor de horeca is teleurstellend. Het is goed dat voor het time-out arrangement nu een eerste aanzet is gedaan, maar daarmee zijn we er nog niet. We hebben de afgelopen maanden steeds bepleit dat ondernemers die de komende periode tijd nog niet of nauwelijks perspectief zien, de mogelijkheid moeten hebben om hun bedrijf tijdelijk stil te leggen of te stoppen, zonder dat iemand het kleedje onder hen vandaan trekt. Daar biedt de regeling nu nog te weinig zekerheid voor’.
In totaal trekt het kabinet een half miljard euro extra uit voor aanpassingen in het steunpakket. Onderdeel van de maatregelen is ook een verlenging van de garantieregelingen voor ondernemers.
Belangrijk is nu volgens de organisaties dat we de komende weken alles op alles zetten om het virus in te dammen. Daarvoor is het van belang dat we de komende weken de testcapaciteit verhogen zodat iedereen snel getest kan worden. Verder is het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de basisregels en dat ondernemers hun protocollen goed toepassen. Goed voorbeeld zijn de afspraken die zijn gemaakt met de detailhandel, zodat er veilig gewerkt en gewinkeld kan worden. Gemeentes kunnen dit ondersteunen met goede handhaving.